TRYB JASNY/CIEMNY

Puszyste lody jagodowe z kawałkami czekolady

Obiecałam zaskakujący przepis i jest już dziś! :) Pyszyste lody jagodowe na bazie... białek! Tak! Były lody z żółtek (które znajdziecie tutaj [klik]), więc są i z białek :) A ich smak jest naprawdę zaskakujący, a lody są bardzooo niskokaloryczne. Trochę mi przypominają strukturą watę cukrową sprzedawaną na jarmarkach :) Kto się odważy i zrobi?:)

Przepis na 2 porcje:
  • 2 białka
  • 100 g mrożonych owoców (jagód, truskawek, malin lub innych; można dać więcej owoców do maksymalnie 250-300 g)
  • 20 g gorzkiej czekolady min 85%
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (słodzik musi być zmielony na puder)
Sparzyć jaja we wrzatku. Rozdzielić osobno na białka i żółtka. Białka ubić na sztywno. Dodać resztę składników i krótko zmiksować (masa powinna pozostać puszysta).
Owoce można zmiksować bardzo mocno z białkami (aż nie będzie widać owoców) lub tylko odrobinę na małych obrotach tak, aby część z nich została w całości. Posmakować i ewentualnie dosłodzić.
Przełożyć masę do miseczki i wstawić do zamrażalki na 4 godziny. Można mrozić dłużej (nawet kilka dni), lody powinny pozostać puszyste.
Ich struktura jest dokładnie taka jak na zdjęciach! Mega pyszysta :) I mimo długiego mrożenia nie są twarde :) Z żółtek również możecie sprobować lodów z bloga z przepisu tutaj [klik].
Makro (1 porcja z jagodami i czekoladą gorzką): około 93 kcal
B: 5
T: 4,8
W: 8,2*


Makro (1 porcja z truskawkami i czekoladą gorzką): około 85 kcal
B: 5
T: 4,7
W: 4,4*


*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Większość węglowodanów pochodzi z owoców.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Niestety moje zamarzly na kość 😮

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ja Cię! Naprawdę? To musiała "siąść" struktura białek. Albo zarmażalka chłodzi naprawdę mocno. Moje leżały ponad tydzień i dalej były puszyste.

      Pozdrawiam serdecznie i mimo wszystko życzę smacznych lodów :)

      Usuń
  2. U mnie wyszły znakomicie i po wyjęciu z zamrażarki nie sa twarde. Chyba trzeba uwazac z ilością wody z owoców. Jak duzo to zamarzne na kość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to też na pewno ma wpływ, najlepiej mrozić krótko i od razu jeść :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva