Polecany post

Zielone placuszki Shreka

Czekoladowa babka

Pamiętacie czekoladowe ciasto z cukinią z zeszłego roku z przepisu tutaj [klik]? Uwielbiam ulepszać swoje stare przepisy. W taki sposób powstała czekoladowa babka bez mąki! Uwierzcie mi, że jest cudownie mięciutka, przepyszna 💙 Kolejny pyszny przepis na święta :) 

Przepis na foremkę na babkę (standardowa, silikonowa o średnicy 23,5cm) lub średniej wielkości tortownicę (przerobiony przepis na ciasto z cukinią [klik])*:
  • 200 g startej cukinii (160 g po odciśnięciu)
  • 4 duże jaja
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego (smalcu lub masła)
  • 20 g kakao
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję około 2-3 łyżki)
  • opcjonalnie: cynamon, wanilia, kardamon itp (ciasto jest pyszne z dodatkiem wanilii)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać słodzidło i ubijać jeszcze chwilę. Odłożyć.
Tym samym mikserem zmiksować do połączenia składników: startą i mocno odciśniętą cukinię z żółtkami, rozpuszczonym olejem, wiórkami, kakao i resztą suchych dodatków. 

Uwaga! Olej musi być dobrze ostudzony, cukinia mocno odciśnięta, a białka ubite na sztywno.
Odłożyć mikser i delikatnie wymieszać łyżką czekoladową masę z ubitymi białkami. 
Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. 
Wyłączyć piekarnik i ostudzić w nim ciasto bez otwierania drzwiczek piekarnika. Ciasto rośnie bardzo mocno. Studzenie w piekarniku sprawia, że zachowuje strukturę.
Polewa:
Przygotować polewę z przepisu. Oblać ciasto. Ciasto jest bardzo wilgotne, mięciutkie i puszyste :) 
Makro (1 kawałek z 10 z polewą): około 123 kcal
B: 4
T: 10,7
W: 1,5*

*Uwaga! Babkę najlepiej upiec w silikonowej foremce lub tortownicy z otwieranym rantem, gdyż z metalowej foremki na babkę może być problem wyciągnąć delikatne ciasto w całości. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować :)
    Wydaje mi się, że z tym ciastem fajnie komponowała by się cynamonowa polewa:2 łyżki erytrolu, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki cynamonu... Na taką babę, składniki trzeba by było pomnożyć razy cztery ;)
    Polewa nie moja, zaczerpnięta z ktoregoś bloga- jak znajdę to podam link.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie dużo cynamonu. Nie drapie w gardło? Aż jestem ciekawa;) Wypróbuję kiedyś ;)

      Pozdrawiam i daj znać czy smakuje. Już kilka fotek pięknych babeczek dostałam ♥️

      Usuń
  2. Iwona Zamarlik27 marca 2018 18:59

    Droga Revo! Czy białko jajka mogę zastąpić np łupiną babki jajowatej? I w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to nie jest dobry pomysł. Raz tak upieklam bułeczki i były...bardzo bardzo niedobre i płaskie. Można spróbować babki z bananami zamiast jaj, ale nie gwarantuje, że urośnie na puszysto.

      Pozdrawiam i powodzenia;)

      Usuń
  3. Czy wiorki kokosowe sa konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki pełnią tutaj rolę pochłaniacza nadmiaru płynnów, bo wciągają wilgość. Można spróbować bez, ale nie wiem czy babka ładnie urośnie, bo nie próbowałam takiej wersji.

      Pozdrawiam serdecznie i udanego eksperymentu :)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko