Kotlety rybne z brokułem (lub kalafiorem)
Jestem wielką fanką placuszków, kotlecików, co ewidentnie widać w przepisach na moim blogu. Dziś wersja z rybą :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwJbaT-cN_litQNoquaE4CPo6plqDnWtIB0NskaRlNdHG9eKi7TRwDT_3wRxtBBF8ZwGXwEBIIS4GZChYuT5ZZlSNK73Y4KsjMIZtIobrVGzYLLGUsJ8SQiQIRdtl9ZqxzOucY8oou8So/s640/kotl+%25283%2529.jpg)
- 150 g świeżej, surowej ryby (lub mrożonej, mocno odciśniętej z wody)
- 30 g różyczek surowego brokuła (można zamienić na kalafior)
- 1 jajo
- ok 30 g smalcu/masła do smażenia
- sól, pieprz, ulubione zioła, koperek, natka pietruszki, cebulka, czosnek
Świeżą rybę (użyłam szczupaka, każda biała ryba się nada np dorsz) wyfiletować, zedrzeć skórę, usunąć ości pęsetą i pokroić na malutką kosteczkę jak na tatar (lub od razu pokroić mrożony filet).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLlOj68KToUWqRd794YstACh5ug3ooX4eYBHSP7EbdcizkRKZJ8tfcmLBZOZyqjdmZLJgyquknjTVXrbLFZeUkFO9DlJT0dS8dCpjNEwhMz7vEG9hrDR35Am5FW8kVWpnK6Hyv5wIF_KE/s640/2018-03-17_15.55.18.jpg)
Dodać starty na tartce brokuł. Wbić jajo i doprawić. Dokładnie wymieszać całość.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFqBQmNXDUKt1v4VlLv8aGHvy6vUWbSDfRcob0WiftRnjW5reidTkknbj-o8AwL6dTuK5awFYm32pFKdfBxJbU63SMEaBK5v64T-Na5N-sA3TPtGrSmEWwztPIGgjXBlGcoJsHkhw8Hac/s640/2018-03-17_15.56.06.jpg)
Usmażyć kotleciki na rumianio z obu stron na rozgrzanej patelni na małym ogniu. Wykładać łyżką małe porcje. Najlepiej smażyć przez kilkukrotne przewracanie z jednej strony na drugą, aby ryba dokładnie się upiekła. Podawać na ciepło lub zimno :)
Makro (pół porcji, 4 kotleciki z wliczonym smalcem do smażenia): około 242 kcal
B: 17,3
T: 18,4
W: 0,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 0,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Ja zrobiłam na dorszu właśnie i wyszło super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBiała ryba pasuje do nich idealnie. Cieszę się, że smakowało!
UsuńNa zdrowie i rownież pozdrawiam;)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!