Polecany post

Zapiekanka na cieście chlebowym

niedziela, 4 marca 2018

Pascha wielkanocna

Idzie wielkanoc, a ja mam dla Was kolejny przepis :) Kto z Was zna tradycyjny deser na bazie twarogu i bakali? Przyznam się szczerze, że osobiście zrobiłam go pierwszy raz w tym roku, ale już wiem, że na pewno zagości na stole wielkanocnym :)
Przepis na 1 średniej wielkości miskę (około 6 większych porcji):

  • 300 g tłustego twarogu (użyłam bez laktozy) 
  • 4 żółtka*
  • 100 g masła*
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy
  • 20 g soku z cytryny/pomarańczy 
  • bakalie (u mnie po 50 g: migdałów, wiórków kokosowych, orzechów włoskich, nasion łuskanego słonecznika i orzechów laskowych) *
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia/miód* 
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

*Masło należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, żeby nieco zmiękło. Bakalie lepiej drobno pokroić, bo z całymi ciężko później kroić gotową paschę. Miód jako słodzidło będzie najlepiej pasować, wystarczy łyżeczka. Do masy można też dodać razem z bakaliami 100 ml tłustej śmietanki.

Masło ubić razem z żółtkami na puszystą masę (ubijać około 10 min). 
Następnie dodawać po łyżce twarogu i ciągle miksować, aż masa całkowicie się połączy, a twaróg zostanie w całości wmieszany. Wrzucić pokrojone bakalie, sok z cytryny, skórkę, wanilię i wymieszać łyżką. Spróbować masy i ewentualnie dosłodzić. Na zdjęciu bakalie są niepokojone. Lepsze będą jednak pokrojone.
Miseczkę wyłożyć folią spożywczą, gazą lub woreczkiem foliowym, a następnie przełożyć do niej masę. Dokładnie docisnąć i wyrównać powierzchnię. Można też ulepić kuleczki, batoniki i inne kształty.
Wstawić do lodówki na noc lub do zamrażalki na kilka godzin, aż pascha zrobi się twarda i będzie można kroić. Przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Makro (1 porcja z bakaliami z przepisu): około 445 kcal
B: 14,9
T: 39,8
W: 5,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print