Polecany post

Zapiekanka na cieście chlebowym

poniedziałek, 5 marca 2018

Lasagne z naleśników bez mąki

To moja najpyszniejsza wersja lasagne w całym życiu. Zielone naleśniki zrobiły robotę :) Zdecydowanie musicie spróbować!

Przepis na okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm (4 duże porcje):
Należy upiec 3 grube naleśniki z wybranego przepisu. Poniżej 3 naleśniki ze szpinakiem.
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki i wołowe)
  • 200 g pieczarek
  • 100 g przecieru pomidorowego (wychodzi bardzo pomidorowy farsz, można dać mniej) 
  • 50 ml śmietanki 36% (lub dowolnego mleka)
  • 20 g smalcu (lub oleju) do smażenia i wysmarowania naczynia
  • 50 g sera żółtego
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso i pokrojone pieczarki. Smażyć około 15 min, a następnie dodać śmietankę (lub mleko) i przecier. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 min.
Na lekko posmarowany smalcem spód naczynia wyłożyć pierwszy naleśnik. Na naleśnik wyłożyć połowę farszu mięsnego i przykryć drugim naleśnikiem. Na drugi naleśnik wyłożyć resztę farszu i przykryć ostatnim naleśnikiem. Całość posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec około 30 min.

Lasagne jest stabilna i nie rozwala się. Można kroić kawałki lub przełożyć całą lasagne na duży talerz.
Makro (1 z 4 porcji z dodatkiem śmietany i mięsem z łopatki i wołowiny): około 463 kcal
B: 35,2
T: 34,4
W: 3,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print