Polecany post

Zapiekanka na cieście chlebowym

piątek, 9 marca 2018

Krem kalafiorowo-dyniowy

Kolejna prosta zupa na blogu:)  Tym razem dla fanów dyni i kalafiora!

Przepis na 4 małe porcje:
  • 5 skrzydełek z kurczaka (lub innego mięsa np boczku albo ugotowany wcześniej bulion drobiowo-wieprzowy)
  • 200 g kalafiora
  • 200 g dyni (np. hokkaido)
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • opcjonalnie: śmietanka 36% lub mleczko kokosowe do zabielenia
  • opcjonalnie: ulubiony olej do dekoracji
Mięso zalać odrobiną wody lub bulionu (tylko tyle, żeby prawie przykryło mięso, ale nie więcej, bo zupa wyjdzie bardzo rzadka). Dodać sól, pieprz, zioła, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 40 min, aż mięso zmięknie. Następnie wrzucić dynię pokrojoną w kawałki i różyczki kalafiora. Gotować około 20 min, aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć mięso, liście i ziele. Zblendować całość na gładki krem. Podawać z mięsem, śmietankę i dowolnym olejem.
Poniżej porcja z olejem z pestek dyni :)
Makro (1 porcja bez wliczonej śmietanki do zabielenia i oleju): około 166 kcal
B: 16,1
T: 9,4
W: 5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. W końcu coś z kalafiorem którego tak uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam też zajrzeć na "Oszukane placki" oraz "Pizzę z 3 składników" czy "Kotlety mielone z kalafiorem" i wiele innych :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print