Polecany post

Zapiekanka na cieście chlebowym

niedziela, 4 marca 2018

Zielone "naleśniki" bez mąki

Pamiętacie przepis na lekkie, białkowe naleśniki ? Dziś kolejna wersja, ale poszłam o krok dalej i.... zrobiłam wersję wytrawną całkiem bez dodatków mącznych. Podbiły moje podniebienie :)

  • 4 białka jaj*
  • 1 całe jajo
  • 50 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, zioła
  • 15 g smalcu (lub oleju, masła) do smażenia
Wszystkie składniki razem zblendować przez minutkę na gładką, rzadką masę w wysokim naczyniu. 
Można też zrobić naleśniki w taki sam sposób z całych jaj w proporcji: 1 jajo do 10 g szpinaku. 
Smażyć na rozgrzanej patelni pod przykryciem na rumiany kolor. Wystarczy wylać ciasto z shakera na patelnię i rozprowadzić po patelni (warstwa musi być dość gruba bez prześwitów). Boki naleśników powinny zacząć odchodzić od patelni. Wtedy przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka sekund. Nie powinno być problemów z przewracaniem. Można też spróbować smażyć na "suchej" patelni bez tłuszczu jeśli jest nieprzywieralna.
 Z podanej porcji wychodzą 3 grube i duże naleśniki lub 4-5 mniejszych i cienkich.
Makro (cała porcja ze smalcem do smażenia): około 288 kcal
B: 23,9
T: 20,8
W: 1,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

18 komentarzy:

  1. Myślisz że wyjdzie z jarmużem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak jeśli bardzo drobno zmiksujesz, bo on taki twardy.

      Próbuj i daj znać :)

      Usuń
    2. Ok. Może się uda jutro zrobić.

      Usuń
  2. W sklepie nie było świeżego szpinaku, przetestowalam z mrożonym też jest ok tylko trzeba go mocno odparować wcześniej. Potrzebowałam naleśników do tortu, trochę sztywniejszych - dorzuciłam ser żółty i wyszły cudne. Bardzo bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że i z mrożonym wyszły. Torcik widziałam. Wygląda świetnie!

      Pozdrawiam i smacznego;)

      Usuń
  3. witam. czy cała porcja dotyczy 1 naleśnika czy tych 3 grubych? pozdrawiam ps super blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała porcja czyli zliczone wszystkie składniki z przepisu;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
    2. Chodzi o składniki u góry oczywiście.

      I dziękuję pięknie;)

      Usuń
  4. Maaaatko ale szok na przyjęciu sam ich widok zrobiłby :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic tylko działać :) Zdecydowanie polecam lasagne z ich użyciem :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. może głupie pytanie: czy czuć w nich białko? Tzn. czy zapach białka jest bardzo intensywny i czy np można dodać czosnek albo coś w tym stylu, żeby czuć było mniej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że nie, ale ja dodaję nieco ziół i sporo doki to może dlatego. Sprobuj dodać i najwyżej mniejszą porcję zrobić na próbę ;)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy wyjdzie z tego gofr? Czy może dodać coś jeszcze? Mam szpinak mrożony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożony szpinak ma sporo wody, więc na wszelki wypadek dodałabym łyżkę mąki kokosowej lub czegoś co zwiąże wilgoć :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zrobiłam podwójną porcję, dodałam tylko 2 łyżki mąki kokosowej, bo mi tyle zostało i mało mi było, więc dodałam jeszcze łyżkę owsianej (nie jestem na typowym keto) i gofry wyszły rewelacyjne :)
      Jak ja lubię eksperymenty ;) ;)

      Usuń

Print