Polecany post

Zapiekanka na cieście chlebowym

piątek, 2 marca 2018

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

To jedna z najlepszych tart jakie upiekłam. Cudownie prezentuje się na talerzu. Na szczęście smakiem dorównuje wyglądowi. Pycha :)

Przepis na foremkę o średnicy 25 cm (8 kawałków tarty):
  • 40 g smalcu ze skwarkami
  • 40 g babki jajowatej
  • 10g mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • dowolne przyprawy, sól 
  • odrobina wody
Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto, a następnie mokrymi rękoma wygnieść w foremce jak w poście na tartę jajeczną. Ciastem wyłożyć również brzegi foremki (na około 1,5-2 cm wysokości).
Wypełnienie:
  • 200 g pierści z kurczaka (lub innego mięsa)
  • 100 g świeżego szpinaku (lub mocno odciśniętego mrożonego)
  • 3 jaja
  • 100 ml śmietanki 36% lub mleczka/mleka kokosowego 
  • sól, pieprz, zioła, papryka słodka, chili
Zblendować jaja, śmietankę (lub mleko) ze szpinakiem. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w soli, pieprzu, ziołach i papryce. 

Na spód wyłożyć kawałki kurczaka. 
Na tartę wylać masę szpinakową. Można posypać serem. 
Całość piec w 180 stopniach przez 40 min. P tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim na 10 min, żeby tarta się ładnie zestaliła.
Makro (1 kawałek z 8 z mlekiem kokosowym do nadzienia i kurczakiem): około 168 kcal
B: 10,9
T: 12,2
W: 0,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Dzień dobry ! co mogę dodać zamiast babki jajowatej i w jakiej proporcji ?serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby, czysty błonnik;) Ewentualnie zmielone nasiona, ale osobiście nie jestem zwolennikiem pieczenia nasion.

      Pozdrawiam;)

      Usuń

Print