Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 2 marca 2018

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

To jedna z najlepszych tart jakie upiekłam. Cudownie prezentuje się na talerzu. Na szczęście smakiem dorównuje wyglądowi. Pycha :)

Przepis na foremkę o średnicy 25 cm (8 kawałków tarty):
  • 40 g smalcu ze skwarkami
  • 40 g babki jajowatej
  • 10g mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • dowolne przyprawy, sól 
  • odrobina wody
Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto, a następnie mokrymi rękoma wygnieść w foremce jak w poście na tartę jajeczną. Ciastem wyłożyć również brzegi foremki (na około 1,5-2 cm wysokości).
Wypełnienie:
  • 200 g pierści z kurczaka (lub innego mięsa)
  • 100 g świeżego szpinaku (lub mocno odciśniętego mrożonego)
  • 3 jaja
  • 100 ml śmietanki 36% lub mleczka/mleka kokosowego 
  • sól, pieprz, zioła, papryka słodka, chili
Zblendować jaja, śmietankę (lub mleko) ze szpinakiem. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w soli, pieprzu, ziołach i papryce. 

Na spód wyłożyć kawałki kurczaka. 
Na tartę wylać masę szpinakową. Można posypać serem. 
Całość piec w 180 stopniach przez 40 min. P tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim na 10 min, żeby tarta się ładnie zestaliła.
Makro (1 kawałek z 8 z mlekiem kokosowym do nadzienia i kurczakiem): około 168 kcal
B: 10,9
T: 12,2
W: 0,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Dzień dobry ! co mogę dodać zamiast babki jajowatej i w jakiej proporcji ?serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby, czysty błonnik;) Ewentualnie zmielone nasiona, ale osobiście nie jestem zwolennikiem pieczenia nasion.

      Pozdrawiam;)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print