Polecany post

Zapiekanka na cieście chlebowym

poniedziałek, 19 marca 2018

Chrzanowa zupa wielkanocna

Nie jestem fanką żurku na święta, ale może spróbujecie mojej wersji światecznej zupy? Jest bardzo prosta i możliwa do zrobienia na... patelni w 15 minut. Serio :)

Przepis na 1 porcję ze zdjęcia:
  • 150 g pieczarek
  • 25 g masła
  • 10 g startego chrzanu (można dać więcej)
  • 25 g śmietanki 36÷ (lub mleczka kokosowego)
  • 1 jajo ugotowane na twardo lub miękko
  • 25 g wędzonego boczku (2 plasterki pokrojone w kostkę)
  • majeranek, sól, pieprz, inne ulubione zioła
Pieczarki podsmażyć na miękko na maśle na patelni (około 10 minut).  Dodać starty chrzan, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i innymi ziołami. Przełożyć do wysokiego naczynia, dolać śmietankę lub mleczko i zblendować na gładki krem. Podawać z jajkiem i boczkiem.

Makro (porcja z przepisu z jajem i boczkiem): około 509 kcal
B: 13,4
T: 48,5
W: 4,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print