Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Mazurek wielkanocny

Babka, jaja, sałatki, śledzie, pasztety....wszystko, co musi się znaleźć na stole wielkanocnym jest na blogu, ale nie było u mnie jeszcze prawdziwego mazurka. Aż do dziś!

Przepis na prostokąt o wymiarach około 18x28cm lub inny dowolny kształt:
Kruchy spód (z przepisu na tartaletki z postu tutaj [klik]):
  • 100 g smalcu/masła
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • kilka kropel aromatu waniliowego/ziarenek z laski wanilii
Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą lub woreczkiem i rozwałkować na dość cieniutki prostokąt lub inny, dowolny kształt. Odciąć kilka pasków na wyklejenie boków i środka mazurka jak na zdjęciu. Docisnąć boki do spodu. Piec 10 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut na rumiano. Ostudzić. W tym czasie przygotować cztery masy.
Masa cytrynowa (pół porcji z przepisu na lemon curd do ciasteczek wielkanocnych z postu tutaj [klik]):
  • 2 żółtka*
  • 25 g masła
  • 15 g soku z cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
*Z pozostałych białek można przygotować babkę wielkanocną lub wytrawne/słodkie naleśniki czy kokosanki z patelni. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu.

Masło razem z sokiem i skórką rozpuścić w garnku. Wlać rozbełtane żółtka, ciągle mieszajac masę. Chwilę gotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, ewentualnie dosłodzić i ostudzić.

Masa kakaowa (dwie porcje z przepisu na czekoladową polewę z postu tutaj [klik]):
  • 40 g masła
  • 15 g kakao
  • 50 g wody/dowolnego mleka
  • 5 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Przygotować czekoladową polewę jak w przepisie. Rozpuścić masło z wodą lub mlekiem i kakao, chwilę gotować do zgęstnienia, wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać, rozpuścić i zdjąć z gazu. Dosłodzić wg potrzeby, dokładnie wymieszać i ostudzić.

Masa serowo-bakaliowa (z przepisu na paschę wielkanocną z postu tutaj [klik]):
  • 50 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 20 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • dowolne bakalie (u mnie po 10 g: migdałów, orzechów laskowych, wiórek kokosowych i nasion słonecznika)
Wymieszać twaróg z żółtkiem i rozpuszczonym masłem lub olejem. Dodać bakalie.

Masa malinowa (z przepisu na malinowy mus z postu tutaj [klik]):
  • 100 g mrożonych malin (lub innych owoców)
  • 10 g nasion chia (można pominąć i dać więcej żelatyny-około 15 g)
  • 5 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Gotować maliny w garnku, aż puszczą sok. Przetrzeć przez sitko (aby pozbyć się nasionek) lub od razu wymieszać z żelatyną i nasionami chia oraz ewentualnym słodzidłem. Ostudzić.


Każdą z mas nałożyć na kruchy spód. Ozdobić skórką z cytryny, orzechami lub w inny, dowolny sposób :) Można również przygotować mazurek o jednym smaku. Wystarczy zwielokrotnić składniki x4 z wybranego przepisu np mazurek czekoladowy z 8 porcji na czekoladową polewę lub 2 porcji lemon curd z przepisu na ciasteczka wielkanocne.


Makro (przykładowa 1 porcja z lemon curd, całe ciasto podzielone na 8 kawałków): około 328 kcal
B: 6,1
T: 31,3
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawie wygląda z takimi czterema rozwiązaniami na wierchu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dać do ciasta masło zamiast smalcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, podałam nawet jako zamiennik;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  3. Dobrze się kroi? Nie rozpada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasto jest...kruche ;) Ale każda z tych mas sprawia, że są ładne kawałeczki do krojenia i można spokojnie trzymać w ręce ;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  4. Ile moze stac w domku taki mazurek z masą serowo-bakaliową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że około 2, może 3 dni, bo żółtko i ser też długo nie wytrzymają w postaci surowej. Oczywiście w lodówce.

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  5. Masa cytrynowa mi się popsula. Wydziela się masło jak stygnie. Jakiś pomysl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wmiskować trochę mascarpone i dobrze rozbić mikserem. Musiała być za mało mieszana podczas dodawania żółtek. Mieszanie jest bardzo ważne.

      Trzymam kciuki i pozdrawiam!

      Usuń

Print

dieta ketogenna paleo keto lowcarb desery Śniadania i przystawki Dania obiadowe jaja adaptacja low carb dieta ketogeniczna ketoadaptacja mąka kokosowa wiórki kokosowe masło olej kokosowy smalec czekolada kakao mięso mleczko kokosowe orzechy babka jajowata święta bez nabiału deser pieczarki ketoza deser dla 1 osoby kokos cukinia dynia bez laktozy pieczywo cytryna mięso mielone ciasto szpinak artykuły bożenarodzenie kalafior zupa artykuł warzywa ciasteczka koktajle chleb cynamon ser awokado owoce ser żołty brokuły mleko kokosowe bez mąki biszkopt pomidory chia maliny odżywka tarta wpc żółtka masło orzechowe truskawki żelatyna ketodieta krem mak papryka tort twaróg MCT kurczak naleśniki pasta kokosowa placuszki sałatka wanilia wielkanoc bez mięsa boczek ciasta czekoladki fasolka kapusta sok z cytryny zioła bułki lunchbox placki świąteczne przepisy białka fatbombki karkówka mascarpone olej pizza rosół za darmo brownie cebula chlebek ciastka kruche makaron panierka siemie lniane wegańskie śmietanka batony bounty bułeczki do pobrania highfat jajo migdały muffinki nasiona ryba sezam wywar bakalie czekoladowa polewa gofry inulina korzenna przyprawa kotlety na zimno oliwa pasta pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rolada sos słonecznik wegetariańskie wigilia biszkopty dżem jeżyny kalarepa kapusta kiszona kawa kuleczki materiały musztarda ogórek omlet piernik pierś z kurczaka sylwester szczupak szparagi wołowina zapiekanka 2 składniki 3 składniki babka batoniki cytrusy dynia makaronowa kabanosy mielone mleko midałowe mozarella młoda kapusta obiad pasztet roladki seler skwarki sos pomidorowy sól tosty zupa krem babeczki babka wielkanocna bazylia bez pieczenia botwinka budyń bulion chałwa chili dieta donaty ebook harry potter jogurt omlety oponki pierniczki pierogi pietruszka rafaello schab skórka suszone pomidory tartaletki tłusty czwartek świeta agar anyż bez jaj beza brukselka cloudbread jabłka marcepan mazurek mąka konopna oreo paluszki rzodkiewka serduszka drobiowe serniczki skrzydełka spód walentynki z nabiałem zebra śledzie żółtko borówki delicje do wydrukowania mąka migdałowa rzodkiew serca surówka warstwowy deser wieprzowina wypieki wątróbka wędzony kurczak zapiekane 30 minut adaptacja w praktyce adaptacja w teorii ajurweda alkohol cukrzyca czekoladki miętowe dietetycy polecani przez czytelników jajecznica schabowy tłuszcze zamienniki cukru