Polecany post

Zapiekanka na cieście chlebowym

czwartek, 15 marca 2018

Mazurek wielkanocny

Babka, jaja, sałatki, śledzie, pasztety....wszystko, co musi się znaleźć na stole wielkanocnym jest na blogu, ale nie było u mnie jeszcze prawdziwego mazurka. Aż do dziś!

Przepis na prostokąt o wymiarach około 18x28cm lub inny dowolny kształt:
Kruchy spód (z przepisu na tartaletki z postu tutaj [klik]):
  • 100 g smalcu/masła
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • kilka kropel aromatu waniliowego/ziarenek z laski wanilii
Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą lub woreczkiem i rozwałkować na dość cieniutki prostokąt lub inny, dowolny kształt. Odciąć kilka pasków na wyklejenie boków i środka mazurka jak na zdjęciu. Docisnąć boki do spodu. Piec 10 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut na rumiano. Ostudzić. W tym czasie przygotować cztery masy.
Masa cytrynowa (pół porcji z przepisu na lemon curd do ciasteczek wielkanocnych z postu tutaj [klik]):
  • 2 żółtka*
  • 25 g masła
  • 15 g soku z cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
*Z pozostałych białek można przygotować babkę wielkanocną lub wytrawne/słodkie naleśniki czy kokosanki z patelni. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu.

Masło razem z sokiem i skórką rozpuścić w garnku. Wlać rozbełtane żółtka, ciągle mieszajac masę. Chwilę gotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, ewentualnie dosłodzić i ostudzić.

Masa kakaowa (dwie porcje z przepisu na czekoladową polewę z postu tutaj [klik]):
  • 40 g masła
  • 15 g kakao
  • 50 g wody/dowolnego mleka
  • 5 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Przygotować czekoladową polewę jak w przepisie. Rozpuścić masło z wodą lub mlekiem i kakao, chwilę gotować do zgęstnienia, wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać, rozpuścić i zdjąć z gazu. Dosłodzić wg potrzeby, dokładnie wymieszać i ostudzić.

Masa serowo-bakaliowa (z przepisu na paschę wielkanocną z postu tutaj [klik]):
  • 50 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 20 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • dowolne bakalie (u mnie po 10 g: migdałów, orzechów laskowych, wiórek kokosowych i nasion słonecznika)
Wymieszać twaróg z żółtkiem i rozpuszczonym masłem lub olejem. Dodać bakalie.

Masa malinowa (z przepisu na malinowy mus z postu tutaj [klik]):
  • 100 g mrożonych malin (lub innych owoców)
  • 10 g nasion chia (można pominąć i dać więcej żelatyny-około 15 g)
  • 5 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Gotować maliny w garnku, aż puszczą sok. Przetrzeć przez sitko (aby pozbyć się nasionek) lub od razu wymieszać z żelatyną i nasionami chia oraz ewentualnym słodzidłem. Ostudzić.


Każdą z mas nałożyć na kruchy spód. Ozdobić skórką z cytryny, orzechami lub w inny, dowolny sposób :) Można również przygotować mazurek o jednym smaku. Wystarczy zwielokrotnić składniki x4 z wybranego przepisu np mazurek czekoladowy z 8 porcji na czekoladową polewę lub 2 porcji lemon curd z przepisu na ciasteczka wielkanocne.


Makro (przykładowa 1 porcja z lemon curd, całe ciasto podzielone na 8 kawałków): około 328 kcal
B: 6,1
T: 31,3
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawie wygląda z takimi czterema rozwiązaniami na wierchu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dać do ciasta masło zamiast smalcu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze się kroi? Nie rozpada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasto jest...kruche ;) Ale każda z tych mas sprawia, że są ładne kawałeczki do krojenia i można spokojnie trzymać w ręce ;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  4. Ile moze stac w domku taki mazurek z masą serowo-bakaliową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że około 2, może 3 dni, bo żółtko i ser też długo nie wytrzymają w postaci surowej. Oczywiście w lodówce.

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  5. Masa cytrynowa mi się popsula. Wydziela się masło jak stygnie. Jakiś pomysl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wmiskować trochę mascarpone i dobrze rozbić mikserem. Musiała być za mało mieszana podczas dodawania żółtek. Mieszanie jest bardzo ważne.

      Trzymam kciuki i pozdrawiam!

      Usuń

Print