Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

czwartek, 29 listopada 2018

Beza (przepis bazowy)

Była specjalna prośba o bezę.... długo mi zajęło znalezienie odpowiedniego słodzidła, które nie byłoby tak nieprzyjemne w bezie jak erytrol czy stewia. Nie pomógł mi też fakt, że od dziecka nie przepadam za bezą. No, ale w końcu się udało ❤️ Dziś na bloga trafia przepis na bezę niemal idealnie naśladującą prawdziwą! Jest leciutka, chrupiąca, piecze się ją bardzo szybko w porównaniu do zwykłej i nie jest okropnie słodka, a jedynie przyjemnie słodziutka. Tak w sam raz. Ma tylko jeden minus.. najlepiej smakuje pierwszego dnia :)  
Przepis na 6 mini blatów bezowych lub 2 duże blaty do tortu bezowego:
  • 4 białka (prosto z lodówki)
  • 150 g inuliny (z cykorii)*
  • szczypta soli
*Smaczna beza wychodzi także na ksylitolu. 

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę.
Następnie dodawać po łyżce inuliny i ciągle ubijać (około minuty), aż masa stanie się błyszcząca i gęsta.
Wyłożyć masę na matę, papier do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Rozsmarować na wybrane kształty. 
Piec 35 minut w 160 stopniach i około 10 minut w 150 stopniach. Następnie zostawić do całkowitego ostudzenia w piekarniku. Najlepiej podać ją jeszcze w dniu upieczenia w dowolny sposób np z owocami czy mascarpone. Na drugi dzień inulina pochłania wilgoć z otoczenia i beza wilgotnieje.
Makro (1 beza z 6 bez dodatku tłuszczu do wysmarowania blaszki): około 20 kcal
B: 3
T: 0
W: 2*

Inulina należy do produktów nietrawionych przez ludzki układ pokarmowy (brak enzymów zdolnych do rozkładu). Jest to materiał zapasowy roślin -błonnik.

*Kiełtyka-Dadasiewicz A i inni, INULINA – ŹRÓDŁA, METABOLIZM I ZNACZENIE UŻYTKOWE, Uniwersystet Przyrodniczy w Lublinie
Link do artykułu tutaj [klik]

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

12 komentarzy:

  1. Ile powinna wynosić pierwsza temperatura? Bo 10 stopni to raczej literówka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie, ucięło mi 6. Miało być 160 :)

      Już poprawione. Pozdrawiam i dziękuję za uwagę :)

      Usuń
  2. Ale przecież błonnik z inuliny jest rozpuszczalny!!! I dostarcza kalorii!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam faktycznie wkradł się błąd. Zaraz poprawię. Kalorii nie dostarcza, ponieważ nie jest trawiona przez ludzi :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Sabina, a dlaczego erytrol jest w bezie nieprzyjemny? Nigdy nie robiłam bezy z erytrolem, ale kiedyś specjalnie zamówiłam erytrol w proszku drobnym z myślą o pavlovej. Czemu nie pasuje do bezy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję raz zrobić z jednej, mini porcyjki i przekonać się samemu. To nie tylko moja opinia lecz wielu wielu osób. Beza wychodzi o dziwnym smaku, lodowo-miętowym? Ewidentnie czuć sam erytrol. Poza tym beza nie jest taka fajna w konsystencji w porównaniu do zwykłej. Ta na inulinie nie ma posmaku, jest bardzo podobna do zwykłej, a w dodatku przepysznie chrupie. Niestety nie ma rzeczy idealnych i trzeba ją szybko zjeść. Ale uważam, że jest 100 x lepsza niż z erytrolu (ja nigdy nie wyrzucam swoich wypieków nawet jak nie wyjdą, ale czystą bezę z erytrolu musiałam kiedyś wyrzucić, bo była niezjadliwa). Jako dodatek do ciasta np szarlotki czy pleśniaka-jest super o ile da się malutko erytrolu. Ale sama w sobie niefajna... Być może jestem wyczulona, ale spytałam mamy, która jest cukiernikiem o ocenę i potwierdza moje (i innych) zdanie, co do bezy na erytrolu.

      Mimo wszystko warto się przekonać na właśnej skórze :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Zrobilam keidys tort na erytrolu- tragedia, nigdy wiecej, mial bardzo nieprzyjemny, szczypiaco-gorzki posmak.

      Usuń
    3. Ja do ciast/biszkoptów daję tylko 2 łyżeczki i maskuję wanilią czy cytryną to jest ok:) Natomiast tort bezowy na erytrolu jest dla mnie naprawdę niesmaczny. Chociaż niektórzy dodają sosy owocowe i lubią taki posmak. Kwestia gustu :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
    4. wg mnie ta beza w niczym nie przypomina normalnej bezy zrobionej przez moja żonę - chyba ze ktoś nie jadł perfekcyjnej bezy. Jestem od 5 tygodni na diecie ketogenicznej i szukam zamienników słodkości i jest ciężko . Również te wypieki z mąki migdałowej czy kokosowej nie zastąpią z normalnej pszenicy lub żyta. Pozdrawiam Leszek

      Usuń
    5. Nie mam w celu nic na siłę zastąpić:) Ja już nie jem ani grama pszennych rzeczy od ponad 3 lat, bo tak mi smakują moje wypieki włącznie z keto schabowymi. A jeszcze niedawno byłam uzależniona od "zwykłych" słodyczy i naleśników:) Kwestia gustu, przyzwyczajenia, świadomości, przestawienia myślenia w głowie?:)Ja dałam mamie nieketo- cukiernikowi tą bezę z przepisu i zjadła ze smakiem.

      Cóż 5 tygodni to nie 3 lata, ciężko tak porównywać :) Nie wiem w jakim celu stosuje Pan keto, ale może nie warto się męczyć? Nie każdemu służy/odpowiada taki styl życia. Dieta ma być przyjemna, miła, zachęcająca i absolutnie nie przymusowa.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Dzięki za odpowiedź. Po prostu byłam ciekawa, dlaczego ludzie krytykują bezy na erytrolu. sama nie robiłam jeszcze, to nie mam doświadczenia. Jak czas pozwoli na święta wypróbuję, inulina właśnie wczoraj przyszła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie najlepiej właśnie przekonać się samemu na malutkiej porcji :)

      Nie ma za co:)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print