Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 4 listopada 2018

Flaczki z majerankiem i chili

Flaczki to chyba jedna z najbardziej popularnych dań-zup kuchni polskiej prawda? Zaraz obok kapuśniaczku, ale na kapuśniak dostaliście już przepis, który możecie znaleźć tutaj [klik]. Dziś przyszła pora na mój rodzinny, prosty przepis na ostre flaczki wołowo-drobiowe z mnóstwem przypraw:) Grunt to dobry bulion!
Przepis na 2,5 litra flaczków (około 10 porcji):

  • 2,5 litra bulionu (np z przepisu tutaj [klik])
  • 1 kg flaków wołowych
  • 0,5 kg czyli około 3 udka z kurczaka (wyciągnięte z ugotowanego rosołu)
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, dwie płaskie łyżki soli
  • pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki majeranku
Ugotować bulion zgodnie z powyższym przepisem lub własnym. Flaczki dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka z wodą. Gotować około 2h, aż zmiękną. W razie potrzeby gotować jeszcze dłużej. Następnie odcedzić i przepłukać wodą. Wrzucić do gotującego się bulionu (odcedzonego wcześniej z warzyw, kości i mięsa). Gotować około 20-25 minut, a następnie wrzucić obrane z kości, ugotowane i pokrojone lub poszarpane mięso z udek kurczaka. Można również dodać pozostałe mięso na którym był gotowany rosół np oskubane z resztek mięsa kości wołowe czy wieprzowe. 
Doprawić i wyłączyć gaz. Podawać w dowolny sposób :) Na pierwszym zdjęciu flaczki są podane z bułeczkami z cukinii z przepisu tutaj [klik].
Makro (1 talerz z 10, flaczki z wliczonymi udkami kurczaka): około 288 kcal
B: 35,2
T: 16,6
W: 2,5
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print