Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 18 listopada 2018

Pieczarki faszerowane wołowiną i cukinią

Mam nadzieję, że lubicie pieczarki, bo dziś na blogu pyszny i strasznie prosty przepis z ich udziałem! :) Wersja faszerowana wołowiną, której mam ostatnio spore zapasy :)

Przepis na 6 dużych sztuk:
  • 6 dużych pieczarek (moje ważyły 350g)
  • 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowiny, mostek mielony, można użyć innego mięsa mielonego)
  • 50 g cukinii
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła: szczypta kolendry, oregano, bazylii, chili, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki suszonej cebuli i czosnku
  • oliwa do polania
Pieczarki pozbawić nóżek i ewentualnie obrać.
Cukinię pokrojoną w kostkę, mięso i pokrojone w kostkę nóżki pieczarek razem wymieszać. Doprawić.
Nafaszerować pieczarki. Docisnąć farsz.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 25-30 minut, aż pieczarki z farszem się upieką. Można sprawdzić widelcem. Na ostatnie 5 minut pieczenia można dodatkowo posypać pieczarki dowolnym serem. Najlepiej smakują polane dobrą oliwą :)
Makro (1 pieczarka z 6 sztuk z farszem z wołowiny bez sera i oliwy): około 64 kcal
B: 10,1
T: 2,3
W: 0,6
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Chciałem sobie skopiować składniki na listę zakupów i nie mogę...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma na blogu opcji kopiowania. Była, ale po kilku bardzo niemiłych sytuacjach zablokowałam taką możliwość. Na szczęście składników zazwyczaj jest malutko, więc można sobie zapisać :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń

Print