Polecany post

Domowa przyprawa do piernika (przyprawa korzenna)

Pieczarki faszerowane wołowiną i cukinią

Mam nadzieję, że lubicie pieczarki, bo dziś na blogu pyszny i strasznie prosty przepis z ich udziałem! :) Wersja faszerowana wołowiną, której mam ostatnio spore zapasy :)

Przepis na 6 dużych sztuk:
  • 6 dużych pieczarek (moje ważyły 350g)
  • 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowiny, mostek mielony, można użyć innego mięsa mielonego)
  • 50 g cukinii
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła: szczypta kolendry, oregano, bazylii, chili, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki suszonej cebuli i czosnku
  • oliwa do polania
Pieczarki pozbawić nóżek i ewentualnie obrać.
Cukinię pokrojoną w kostkę, mięso i pokrojone w kostkę nóżki pieczarek razem wymieszać. Doprawić.
Nafaszerować pieczarki. Docisnąć farsz.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 25-30 minut, aż pieczarki z farszem się upieką. Można sprawdzić widelcem. Na ostatnie 5 minut pieczenia można dodatkowo posypać pieczarki dowolnym serem. Najlepiej smakują polane dobrą oliwą :)
Makro (1 pieczarka z 6 sztuk z farszem z wołowiny bez sera i oliwy): około 64 kcal
B: 10,1
T: 2,3
W: 0,6
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Chciałem sobie skopiować składniki na listę zakupów i nie mogę...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma na blogu opcji kopiowania. Była, ale po kilku bardzo niemiłych sytuacjach zablokowałam taką możliwość. Na szczęście składników zazwyczaj jest malutko, więc można sobie zapisać :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko