Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 9 listopada 2018

Łaciate ciasto z żółtek czyli pieczony kogel mogel (bez mąki)

Dziś mam propozycję dla wielbicieli mojego przepisu na kogel mogel z przepisu tutaj [klik] :) Niektórzy z Was pytali o zamiennik tego smakołyka w wersji, która pozwoli ominąć surowe żółtka. No i mamy! Pyszne, puszyste, dwukolorowe, jednoporcjowe ciacho w kokilce bez mąki! :) 
Przepis na 1 porcję zapiekaną w kokilce o średnicy 13 cm:
  • 4 żółtka
  • 5 g kakao
  • 10 g oleju kokosowego (lub masła do wysmarowania kokilki)
  • erytrol/ksylitol/stewia (w ilości dowolnej, proponuję około 2 łyżek, dzięki temu żółtka łatwo ubić)
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • opcjonalnie: warto wrzucić kilka owoców do masy przed zapieczeniem
Do żółtek wsypać wybrane słodzidło i ubijać tak długo, aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Do masy wlać olejek waniliowy lub dodać ziarenka wanilii. Wymieszać.
Kokilkę wysmarować masłem lub olejem i wylać do niej połowę ubitej masy.
Do drugiej połowy dodać kakao i krótko zmiksować do połączenia składników. Wyłożyć kakaową masę na waniliową w kokilce. Całość piec około 10-12 minut w 180 stopniach (boki masy zaczną odchodzić od foremki). 
Najlepiej smakuje na ciepło :) Jest jak puszyste, mięciutkie ciasto biszkoptowe!
Makro (cała porcja bez dodatków): około 374 kcal
B: 14,1
T: 34,3
W: 1,3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

6 komentarzy:

  1. a czy bez cukru też wyjdzie? np z ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję doczytać przepis jeszcze raz dokładnie, bo wszystko jest opisane :) W składnikach nie ma cukru i są podane zamienniki. Podałam też ilość jaką użyłam, aby spienić żółtka. Bez dodatku na samych żółtkach będzie smakować ciut dziwnie, ale też wyjdzie.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Pani przepisu to dzieła sztuki! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :))) Jest mi bardzo miło!

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Witam. Właśnie trafiłem na ten blog i chętnie dziś wypróbuję ten przepis. Świetny pomysł na wykorzystanie żółtek! Zastanawia mnie tylko czy nie należy do makro wyliczać węgli z erytrytolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi! Polecam zajrzeć do działu: artykuły i przeczytać post na temat zamienników cukru :)

      Pozdrawiam i udanych wypieków :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print