TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa grzybowa z dynią makaronową i kabanosami

Dziś mam dla Was pyszny, jesienny przepis na grzybową! Jest baardzo prosta. Lubię minimalizm na talerzu, a ten zachwyca smakiem :) Spróbujcie!

Przepis na duży garnek (około 6 porcji):
  • 500 g dyni makaronowej (lub innej)
  • 300 g kabanosów (można użyć też wędzonego boczku)
  • 1 litr bulionu (np z przepisu tutaj [klik)
  • 1 kg świeżych opieniek (lub innych grzybów)
  • 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek jałowca, łyżeczka kurkumy, łyżka soli, duża szczypta pieprzu
Grzyby dokładnie oczyścić, zalać wodą i gotować około 40 minut na małym ogniu. Następnie odcedzić. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić do grzybów. Całość zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować około 30 minut, aż dynia zmięknie. Na koniec wrzucić kabanosy i wyłączyć gaz. Podawać w dowolny sposób np ze śmietanką lub bez dodatków.
Makro (1 porcja z około 6 na bulionie z dodatkiem kabanosów): około 338 kcal
B: 24,4
T: 17,8
W: 15,8

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva