Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 2 listopada 2018

Piernik z nutką pomarańczy i białą masą

Mięciutki, pyszny, jesienny piernik z białą masą na górze (wręcz imitującą lukier), a będąca czymś zupełnie innym. Ciekawi co to? Zapraszam po przepis idealny na nadchodzące święta!

Przepis na około 8 kawałków (standardowa keksówka o długości 25 cm):
  • 30 g pasty kokosowej (pasta z 100% miąższu kokosa)
  • 100 g wody 
  • 30 g oleju kokosowego
  • 55 g mąki kokosowej
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać 2 łyżki do ubicia białek lub więcej)
Pastę, wodę i olej kokosowy rozpuścić razem w garneczku na małym ogniu i całkowicie ostudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i słodzidła.
Następnie wrzucić żółtka i miksować kilka sekund. Dodać resztę składników i ostudzoną masę kokosową. Zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Powinna powstać gęsta, ale bardzo lekka i puszysta masa. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać 5 g mąki kokosowej. Przełożyć całość do małej kwadratowej foremki lub małej keksówki o długości 25 cm (standardowy wymiar). Piec 35 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 5 minut, aż ciasto się zarumieni. Studzić w piekarniku.
  • 40 g inuliny
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 50-60 g wody
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
  • opcjonalnie: posiekane orzeszki do posypania
Wymieszać wszystkie składniki jak w przepisie na batoniki. Powinna powstać gęsta masa. Rozsmarować całość na wierzchu ciasta. Po kilkunastu minutach masa zgęstnieje i utworzy "pomarańczowy biały lukier". Zamiast białej masy można posypać piernik zmielonym słodzidłem lub wymieszać zmielone słodzidło z wodą i zrobić lukier.

Piernik jest przepyszny! Przyjemnie czuć pomarańczę i cynamon. Jest bardzo puszysty, a biała masa idealnie dopełnia całości :) Kawałki są dość wysokie, więc można upiec ciasto w małej tortownicy lub kwadratowej foremce i zrobić niższy piernik i więcej białej masy :)

Proponuję również zerknąć na podobny przepis na kawowe muffinki z linku tutaj [klik].
Makro (1 kawałek z 8 z wliczonym "lukrem"): około 159 kcal
B: 5,4
T: 13,3
W: 3,3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. czy mozna zastapic czyms innym inulinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić masę jak do batoników Bounty z bloga i wyłożyć na piernik :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print