TRYB JASNY/CIEMNY

Biszkoptowy malinowiec

Oto efekt mojego zbierania dzikich malin w lecie i mrożenia na zimę!:) Leciutkie, puszyste, pełne malinoweego musu.... Wiem, że pokochacie to ciacho tak mocno jak ja ❤️ Smakuje pysznie, a robi się je bardzo prosto i szybko. Jedynie schładzanie zajmuje nieco czasu, ale warto poczekać, bo wynagradza smakiem. To kto pierwszy chętny do zrobienia? :) Będzie idealne w lecie w sezonie owocowym :) Ja nie mogłam się oprzeć i zrobiłam teraz :)

Przepis na biszkopt na małą keksówkę o długości około 25 cm (z przepisu tutaj [klik]):
  • 4 jaja
  • 40 g oleju kokosowego (lub roztopionego i ostudzonego masła)
  • 40 g mąki kokosowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub odrobinka sody)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (zazwyczaj daję 2 łyżki słodzidła, aby dobrze spienić jaja)
  • opcjonalnie: kilka kropelek aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
Przygotować biszkopt zgodnie z przepisem. Na początku wsypać wybrane słodzidło do jaj.
 Ubić na puszystą masę, aż jaja podwoją objętość i masa zbieleje.
 Następnie wlać wybrany tłuszcz, dodać wanilię i wsypać mąkę z proszkiem.
Zmiksować wszystkie składniki tylko do połączenia na najmniejszych obrotach miksera przez kilka sekund. Masa powinna być bardzo puszysta, jeśli jest gęsta nie jest należy dodać mleka.
Piec 25 minut na rumiany kolor w 180 stopniach. Następnie wykroić nożem środek jak na zdjęciu.
 Najlepiej delikatnie wsunąć nóż i wykroić środek.
Wyciągnąć środek, a spód ciasta delikatnie ugnieść, żeby wyrównać (dzięki temu ciasto będzie ładniej wyglądało). Następnie przygotować mus. Należy przygotować go dopiero w momencie, gdy biszkopt będzie już upieczony.
Przepis na mus:
  • 200 g malin (użyłam mrożonych)
  • 10 g żelatyny (lub agaru)*
  • 100 g gorącej wody
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ja nie dodałam, masa i tak wyszła słodka)
*Uwaga: agar zastyga w temperaturze pokojowej. 

Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.
Zmiksować, a następnie wrzucić mrożone owoce i zmiksować blenderem na gładką masę (można odłożyć połowę owoców i wrzucić w całości, a zmiksować tylko połowę).
Następnie od razu wyłożyć masę na przygotowane ciasto. Mus malinowy szybko gęstnieje ze względu na różnicę temperatury. Wyrównać mus w cieście.
Następnie przykryć ciasto wykrojonym wcześniej środkiem. Lekko przycisnąć, żeby wyrównać.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie można posypać zmielonym słodzidłem i pokroić :) Ciacho jest przepyszne, bardzo delikatne i lekkie. Idealne do kawy :)
Prawdziwe wspomnienie wakacji :)
Makro (1 kawałek z 10): około 94 kcal
B: 4,8
T: 6,9
W: 1,8
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, ale w większej ilości. Ciasto ma mieć konsystencję jak na biszkopt :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Pierwszy raz robiłam biszkopt z tego przepisu, tylko biszkopt... jakże byłam pozytywnie zaskoczona! Jest po prostu pyszny i bardzo łatwy! Dziekuje bardzo! Bravo Ty! Xx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Z owocami jeszcze lepszy w sezonie :)

      Pozdrawiam serdecznie i smacznego:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva