Polecany post

Zielone placuszki Shreka

Biszkoptowy malinowiec

Oto efekt mojego zbierania dzikich malin w lecie i mrożenia na zimę!:) Leciutkie, puszyste, pełne malinoweego musu.... Wiem, że pokochacie to ciacho tak mocno jak ja ❤️ Smakuje pysznie, a robi się je bardzo prosto i szybko. Jedynie schładzanie zajmuje nieco czasu, ale warto poczekać, bo wynagradza smakiem. To kto pierwszy chętny do zrobienia? :) Będzie idealne w lecie w sezonie owocowym :) Ja nie mogłam się oprzeć i zrobiłam teraz :)

Przepis na biszkopt na małą keksówkę o długości około 25 cm (z przepisu tutaj [klik]):
  • 4 jaja
  • 40 g oleju kokosowego (lub roztopionego i ostudzonego masła)
  • 40 g mąki kokosowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub odrobinka sody)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (zazwyczaj daję 2 łyżki słodzidła, aby dobrze spienić jaja)
  • opcjonalnie: kilka kropelek aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
Przygotować biszkopt zgodnie z przepisem. Na początku wsypać wybrane słodzidło do jaj.
 Ubić na puszystą masę, aż jaja podwoją objętość i masa zbieleje.
 Następnie wlać wybrany tłuszcz, dodać wanilię i wsypać mąkę z proszkiem.
Zmiksować wszystkie składniki tylko do połączenia na najmniejszych obrotach miksera przez kilka sekund. Masa powinna być bardzo puszysta, jeśli jest gęsta nie jest należy dodać mleka.
Piec 25 minut na rumiany kolor w 180 stopniach. Następnie wykroić nożem środek jak na zdjęciu.
 Najlepiej delikatnie wsunąć nóż i wykroić środek.
Wyciągnąć środek, a spód ciasta delikatnie ugnieść, żeby wyrównać (dzięki temu ciasto będzie ładniej wyglądało). Następnie przygotować mus. Należy przygotować go dopiero w momencie, gdy biszkopt będzie już upieczony.
Przepis na mus:
  • 200 g malin (użyłam mrożonych)
  • 10 g żelatyny (lub agaru)*
  • 100 g gorącej wody
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ja nie dodałam, masa i tak wyszła słodka)
*Uwaga: agar zastyga w temperaturze pokojowej. 

Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.
Zmiksować, a następnie wrzucić mrożone owoce i zmiksować blenderem na gładką masę (można odłożyć połowę owoców i wrzucić w całości, a zmiksować tylko połowę).
Następnie od razu wyłożyć masę na przygotowane ciasto. Mus malinowy szybko gęstnieje ze względu na różnicę temperatury. Wyrównać mus w cieście.
Następnie przykryć ciasto wykrojonym wcześniej środkiem. Lekko przycisnąć, żeby wyrównać.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie można posypać zmielonym słodzidłem i pokroić :) Ciacho jest przepyszne, bardzo delikatne i lekkie. Idealne do kawy :)
Prawdziwe wspomnienie wakacji :)
Makro (1 kawałek z 10): około 94 kcal
B: 4,8
T: 6,9
W: 1,8
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, ale w większej ilości. Ciasto ma mieć konsystencję jak na biszkopt :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Pierwszy raz robiłam biszkopt z tego przepisu, tylko biszkopt... jakże byłam pozytywnie zaskoczona! Jest po prostu pyszny i bardzo łatwy! Dziekuje bardzo! Bravo Ty! Xx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Z owocami jeszcze lepszy w sezonie :)

      Pozdrawiam serdecznie i smacznego:)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko