piątek, 30 listopada 2018

Orzechowo-kakaowe batoniki z awokado

Znajdą się tutaj fani połączenia awokado i kakao z orzechami? Jeśli tak to mam dla Was pyszne batoniki na zimno :) 

Przepis na 5 sztuk:
  • 80 g awokado (połówka dużego)
  • 50 g masła (lub oleju kokosowego)
  • 10 g kakao  + 3 g do obtoczenia
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych (lub innych)
  • 50 g wiórków kokosowych (lub miarka odżywki kakaowej 30g)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu i kardamonu
Masło lub olej roztopić. Awokado rozetrzeć widelcem na gładką masę i wmieszać do masła. Następnie dodać resztę składników, wymieszać, posmakować i ewentualnie dosłodzić i doprawić. Uformować płaski kwadrat lub prostokąt np z użyciem woreczka foliowego lub małej foremki silikonowej.
Wstawić do lodówki, aż masa stężeje (około 2-4 h lub do zamrażalki na krócej), a następnie pokroić na batony. Batoniki obtoczyć w kakao. Przechowywać w lodówce 2-3 dni lub zamrozić na dłużej.

Prawdziwa gratka dla fanów kakao i awokado :)

Makro (1 batonik z wiórkami i masłem): około 240 kcal
B: 3
T: 23,2
W: 3
Smacznego!


****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

5 komentarzy:

  1. Wyglądają mega smakowicie.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Są całkiem inne w smaku niż pozostałe batoniki z bloga :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wyglądają świetnie - a co dodać można dodać zamiast orzechów (alergia)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać odżywki białkowej jeśli można nabiał lub mąki kokosowej jeśli z nią nie ma problemu :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dzięki - odżywek nie używam, nabiału nie mogę. Mąka kokosowa ratuje sytuację:)

    OdpowiedzUsuń

Print