TRYB JASNY/CIEMNY

Ziołowy chlebek z cukinii

Pamiętacie chlebek brokułowo pieczarkowy z przepisu tutaj [klik]? Dziś nowa odsłona. Ponieważ zalegała mi w lodówce cukinia to postanowiłam wykorzystać ją do przerobionej wersji chlebka z brokułami i bułeczek z cukinii z przepisu tutaj [klik], które tak uwielbiacie :) Jestem zaskoczona efektem, bo wyszedł naprawdę przepyszny! I bez łusek babki, więc jeśli nie lubicie to przepis idealny dla Was:)

Przepis na 9 kromek:
  • 3 jaja
  • 130 g startej, surowej cukinii 
  • 30 g mąki kokosowej lub zmielonych na mąkę wiórków kokosowych albo 15-20 g łusek babki jajowatej (w tym przypadku wiórki będą ok, ale należy odcisnąć mocno cukinię, w przypadku mąki/łusek babki nie trzeba, bo obie wchłaniają silnie płyny)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • pieprz, duża szczypta ziół, suszony czosnek/cebula
Startą cukinię dokładnie zmieszać z jajami w misce. Wystarczy łyżką. Dodać zioła, proszek, mąkę i wymieszać. Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Ugnieść rękoma na cienką warstwę (około 0,5 cm ) w kształcie prostokąta. Piec 30 min w 180 stopniach, aż spód się zarumieni. Następnie pokroić na 9 kwadratów.
Chlebek jest świetny jako dodatek na grilla:)
Chlebek można podać np z pastą kanapkową:)
Makro (3 kromeczki bez dodatków): około 115 kcal
B: 9,3
T: 7
W: 3,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. super chlebki - jak dlugo mozna taki chlebek przechowywac bo zastanawiam sie czy warto zrobic ich wiecej na dluzszy czas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że świeże lepsze. Moje nie stoją długo, bo....za szybko zjadam :) Ale 2-3 dni w lodówce w pojemniczku będzie ok. Chlebek z babki jajowatej stoi nawet 10 dni, ale tutaj jest cukinia, a warzywa potrafią pleśnieć czasem nie wiadomo nawet dlaczego.

      Usuń
    2. Zrobilem ze zmielonymi na proch wiorkami ale masa wyszla plynna i nie mialem co ugniatac, po prostu wlalem ciasto na blache. Wyszly miekkie a na Twoich zdjeciach wygladaja na twarde i sztywne. Czy cukinie trzeba wczesniej odsaczyc? Tego nie zrobilem.

      Usuń
    3. Może wiórki nie pociągnęły płynów zbyt mocno. W takim przypadku warto by odcisnąć. Dodam dopisek, żeby tak zrobić. W przypadku mąki jest prosto, bo dodatek nawet łyżki mocno wciąga płyny.

      Dziękuję za uwagę, zaraz dopiszę. Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. a jak można zastąpić jajka bo nie moge? jakims tłuszczem? np łyche smalcu wkręcic? tylko na to wpadlem.

      Usuń
    5. Oj ciężko będzie... ale mogę spróbować pokombinować i jeśli wyjdzie to wrzucę na bloga. Zamienniki jajek to: siemię lniane, awokado czy banan. Ale nie poddaję obróbce nasion i awokado, więc nie wiem czy wyjdzie z nimi. Może z tym bananem, ale to już dodatkowe węglowodany.

      Usuń
  2. Muszę spróbować wyglądają bajecznie....Ciekawa jestem czy wyszłyby w tosterze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim pionowym niestety nie wyjdą. Masa jeść jednak surowa... Chyba, że już upieczone - tylko zapiec w tosterze. Wtedy tak :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva