Pierniczki w czekoladzie (z żółtek, bez mąki)
Chrupiące, oblane czekoladą i posypane orzeszkami. Pierniczkiiiiii!!! Takie na ostatnią chwilę idealnie się jutro sprawdzą :) Zeszłoroczną, mięciutką wersję znajdziecie tutaj [klik].
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHJpq1PLyjv9BGNUNoqQCH1ptaORvwL-kxG31hU4pQfGCCmkIva87Rby2yPZbe73uuybOxdTAN5Qu1VFLQLHSuV8ycDTVXivJgnEVTNFqw5Bj8KxMLHKg8yCOLZTYf-chylT1m6TR-Asc/s640/2018-12-23_11.37.40+%25283%2529.jpg)
Przepis na około 12 sztuk (trzeba mieć 12 sztuk foremek na muffinki):
- 4 żółtka
- 5 g kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (lub szczypta sody)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (po dodaniu 2 płaskich łyżek pierniczki powinny wyjść dość słodkie, warto zmielić na puch przed dodaniem)
- 25 g roztopionej czekolady 85% (do oblania pierniczków) + do dekoracji posiekane orzeszki lub inne bakalie
Żółtka ubić razem ze słodzidłem. Następnie dodać kakao, przyprawę do piernika i szczyptę sody/proszku.
Piec około 15-16 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika. Zostawić do ostudzenia w foremkach, aż stwardnieją. Następnie wyjąć i oblać czekoladą. Udekorować. Przechowywać w pudełku około 2 dni:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJdMh4Q-pDFWQa4Jgt5hsLEu2n4EJDrLL3lO4ZRSlQaml3V1lNFde5536HV0EnkYbzZQKaOkM0OM1j90-igwdjbMK9xkdfpOQscZUHzDutvaec9xv8C1cb4mvO3q9kT1mg0vw2mGBcWRU/s640/2018-12-23_11.32.28.jpg)
Krótko zmiksować wszystkie składniki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjP-eHwy-bXma2Mch4GyP-0IGM5R2nB0hE9unQC1uCBeUVqofsknZRddCovXr3C2ZTUtJ7lCSfxzgX30DYthGz8_5_T66D538g41j2IF9wOGzYuNdIlFW0aI23SRwvZsHu0R_47y6zeAqk/s640/2018-12-23_11.34.20.jpg)
Przełożyć masę do foremek na muffinki. 1 łyżka na 1 dziurkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgP-HfZwesnoC7vOdxkQSPv71iJG0nu0y3NJAlBox-FwYZWTBBt3GAxBPwK7-l_bPV6lpu_5bm29jsVLrKpvJvsACLS4e-E-tOqAs2cRU4FvD4isMPWUj06OZS2vf__VfDynpKP_bq4Ae8/s640/2018-12-23_11.35.32.jpg)
PS: Muszą być pieczone w foremkach, inaczej rozleją się na płaskie placuszki. Sprawdzałam osobiście różne wersje :)
Białka warto wykorzystać do wielu innych przepisów z bloga jak np. zielone naleśniki, puszyste naleśniki, babka z białek itp.
Białka warto wykorzystać do wielu innych przepisów z bloga jak np. zielone naleśniki, puszyste naleśniki, babka z białek itp.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhI_qwosEg11lQOx_Rln1ZZMQnLsuDX7ea8VspZ2SQVQSFpZzVqccLVO19P44EvLeBvQNuQqrkUegncJik6L8dSk6uXbEwWfYzBqLk18VC88YEMxrtkOSx_Tx142ATAJX11vOWDUQjSoHc/s640/2018-12-23_11.36.21+%25282%2529.jpg)
Zeszłoroczna wersja pierniczków bez foremek jest tutaj [klik].
Makro (2 pierniczki z czekoladą bez orzeszków): około 73 kcal
B: 2,7
T: 6,2
W: 1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz