Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 30 grudnia 2018

Sernik "Straciatella" z malinami na spodzie Brownie (bez mąki, bez kokosa)

Co powiecie na małą tradycję? Zakończenie roku z sernikami :) W zeszłym roku ostatnim przepisem na blogu był Sernik Oreo tutaj [klik] i okazał się hitem, który bardzo polubiliście :) A co powiecie na sernik Straciatella z malinami i pysznym, czekoladowym spodem bez mąki? Tylko 5 składników i gotowe! I można go zrobić na 2 różne wersje: bez spodu i z :) Jest jeszcze lepszy niż Oreo!!!! I bez użycia miksera :)

Przepis na kwadratową foremkę 20x20cm lub małą tortownicę o średnicy około 22cm:
  • 500 g tłustego twarogu (2 x zmielony lub przeciśnięty przez praskę)*
  • 100 g masła (około 50 g do spodu Brownie i 50 do masy serowej)
  • 100 g gorzkiej czekolady min 85% (około 30 g do spodu Brownie i reszta, posiekana do masy)
  • 4 jaja (1 jajo do Brownie, 3 jaja do masy serowej)
  • 100 g malin (na wierzch sernika, mrożone lub świeże)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia*
*Ja używam tłustego bez laktozy.
*Warto dodawać w czasie robienia po spróbowaniu masy. Ja daję 2 łyżki na 0,5 kg sera, bo lubię lekko kwaśne serniki. W serniku są też maliny i czekolada, więc po upieczeniu będą wyczuwalne.

*UWAGA: Można zrobić sernik bez spodu Brownie. Wystarczy do masy serowej wlać 100 g rozpuszczonego masła zamiast 50 g, a czekoladę posiekać i dorzucić do reszty masy serowej razem z 4 jajami zamiast 3.

Masło rozpuścić w rondelku, połowę wylać do większej miski i zostawić. Do pozostałego dodać około 30 g czekolady i rozpuścić. Ostudzić (w tym czasie można nagrzać piekarnik do 180 stopni). Następnie wbić jajo i wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą i masłem.
Masa powinna zgęstnieć w czasie mieszania. Wyłożyć ją na wysmarowany spód naczycia żaroodpornego (lub wyłożony papierem do pieczenia, a najlepiej do silikonowej foremki).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5-8 minut, aż lekko się zapiecze. Wyciągnąć, a temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni.
Twaróg na sernik zmielić przynajmniej 2 razy lub przecisnąć 2 razy przez praskę do ziemniaków. Przełożyć masę do wcześniej rozpuszczonego masła (połowa odłożona na początku).
Następnie wbić 3 jaja i wymieszać trzepaczką.
 Powinna powstać gładka masa. Następnie wrzucić do niej posiekaną czekoladę i zamieszać.
Wyłożyć masę na podpieczony spód Brownie. Maliny rozgnieść widelcem i wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik piec 30 minut w 160 stopniach, a następnie 30 minut w 150 stopniach. Ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić na noc do lodówki.
Sernik jest pyszny zarówno w wersji na spodzie jak i bez :)
Słodki od malin, kwaśny od twarogu i gorzki od gorzkiej czekolady. Połączenie idealne!:)
Makro (1 kawałek z około 9): około 267 kcal
B: 13,4
T: 21,2
W: 4,7
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

10 komentarzy:

  1. Właśnie miałam robić sernik oreo i zmieniłam zdanie ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oba są pycha! :)

      Mam nadzieję, że będą smakować :)

      Usuń
  2. Właśnie piekę.Po o lizaniu miski już wiem, że będzie pycha 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że był przepyszny!

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Zrobiłam, pycha, dziękuję za ten przepis! Zjadłam od razu na ciepło jeden kawałek, nie wytrzymałam do wystudzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia czy sernik pieczony wyjdzie na samym mascarpone. Nigdy nie próbowałam i jakoś mam złe przeczucia. Może wyciec sporo wody.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Przepis świetny. Chciałabym podwoić porcję, żeby był wyższy. Czy należy wydłużyć czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Nie wydłużałabym pieczenia spodu, warto zastanowić się nad wydłużeniem pieczenia całości - o dodatkowe 10 minut w jednej i 10 w drugiej temperaturze. Na pewno Pani pozna, że jest upieczony (sernik lekko zmieni kolor i będzie twardszy niż surowy).

      Pozdrawiam i udanego wypieku :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print