TRYB JASNY/CIEMNY

Sos Bolognese z makaronem z dyni

Na blogu była już propozycja na sos Bolognese z makaronem z cukinii z przepisu tutaj [klik]. Dziś podobna propozycja na pyszny obiad z makaronem z dyni :) To już ostatnie chwile na spróbowanie tego dania w tym sezonie! 
Przepis na 4 porcje sosu:
  • 500 g mięsa mielonego (np łopatki wieprzowej, wołowiny lub mieszanego)
  • 50 g czerwonej lub zwykłej cebuli (1 mała)
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 50 g smalcu
  • 10 g czosnku (2 małe ząbki)
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, odrobina chili, oregano i bazylia
  • opcjonalnie: pieczarki
  • opcjonalnie: śmietanka 36%
Na patelni rozgrzać smalec. Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, a potem dodać  posiekany czosnek. Następnie do zeszklonej cebulki i czosnku wrzucić mięso mielone i smażyć około 10 minut. Dodać pół szklanki wody lub rosołu oraz przecier, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso nie będzie surowe.  Doprawić. Opcjonalnie: na samym końcu można dodać odrobinę śmietanki i wymieszać.

Makaron:
Przygotować makaron zgodnie z przepisem. Podawać razem z sosem :)
Makro (1 porcja sosu z wliczoną porcją 200 g surowej dyni makaronowej): około 537 kcal
B: 24,2
T: 41,4
W: 15,7

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva