Polecany post

Domowa przyprawa do piernika (przyprawa korzenna)

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

Mała przeróbka zeszłorocznego przepisu na paszteciki. Tym razem wigilijna wersja z kapustą i grzybami o którą prosiliście :) Wyglądają jak razowe prawda? Baaardzo je lubię! A tych, którzy próbowali zeszłorocznych pasztecików zapraszam na bloga po dzisiejszy przepis :)

Przepis na 12 pasztecików (z przepisu na paszteciki z mięsem mielonym tutaj [klik]):
Ciasto*:
  • 30 g miękkiego masła (lub smalcu)
  • 2 jaja
  • 40 g łusek babki jajowatej
  • 10 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz, ulubione zioła (warto dać sporo, mają fajny, ziołowy smak)
*Przygotowanie zacząć od farszu!

Wszystko razem zagnieść na miękkie ciasto.

Na początku będzie lepkie, a po chwili zacznie gęstnieć.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x20 cm.

Najprościej rozłożyć ciasto na woreczku foliowym/folii spożywczej lub silikonowej macie, przykryć drugim woreczkiem/folią i wałkować ciasto pomiędzy nimi na cieniutką warstwę.  


Farsz:
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów (trzeba wcześnieć namoczyć najlepiej przez całą noc w wodzie)
  • sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie duża szczypta kminku, majeranku i bazylii)
Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru soku i zmielić w maszynce razem z odcedzonymi z wody grzybami. Doprawić i wymieszać. Następnie wyłożyć na ciasto jak na zdjęciu. 
A potem zwinąć w ciasny rulon i mocno skleić brzegi. Zacząć od bliższej strony i rolować.
Powinno się udać bez problemu. Brzegi można skleić wodą lub odrobinką rozbełtanego jaja. Następnie odwrócić roladę - sklejone brzegi będą na dole.
Następnie pokroić nożem na 12 kawałków o szerokości około 1,5cm i ułożyć na blaszce (lub na silikonowej macie). 

Piec 30-35 minut na rumiany kolor w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub zimno. Przechowywać w lodówce.

Makro (2 paszteciki z przepisu): około 100 kcal
B: 4,2
T: 19,3
W: 2,3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Witam
    To ciasto było ciut wcześniej upieczone? i ile minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, wszystko jest opisane i nic wcześniej nie było podpiekane :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko