Polecany post

Przeciwwskazania do diety ketogennej - czy istnieją?

Przeciwwkazania do diety ketogennej.  Nie poruszyłam na swoim blogu jeszcze takiego tematu, a przecież jest niezwykle ważny! Czy istnieją me...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

czwartek, 20 grudnia 2018

Marcepanowa rolada kakaowo-rumowa

Marcepan w formie rolady z kakao i rumem? Tego u mnie jeszcze nie było! Wpadłam na ten pomysł zerkając na zeszłoroczny baton marcepanowy, który robiłam podobną techniką z przepisu tutaj [klik]. Jak Wam się podoba? Ja już jestem po degustacji i powiem Wam.... SZTOS!:) Nie wytrzymała do świąt :) Tylko 2 główne składniki i dodatki! I bez żadnego pieczenia!

Przepis na 15 kawałeczków rolady:
  • 100 g migdałów
  • 2 g kakao (malutka, płaska łyżeczka)
  • 4 g czyli malutka łyżeczka olejku migdałowego i kilka kropelek olejku rumowego
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić najlepiej na noc lub na godzinę, aż skórka zacznie odchodzić.
Następnie zdjąć skórkę z migdałów ręcznie lub wrzucić je do ściereczki i pocierać, aż same zejdą. Można także kupić gotowe, blanszowane migdały, ale warto je namoczyć w wodzie przynajmniej przez godzinę.
Wrzucić migdały do młynka lub mocnego blendera i mielić tak długo, aż powstanie gęsta, lekko klejąca masa. 
Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a następnie wyłożyć masę na woreczek foliowy lub kawałek folii spożywczej. Rozgnieść na prostokąt o grubości 2-3 mm.
Jasną masę odrywać i spłaszczać w rękach, a następnie przyklejać po fragmencie do ciemnej masy.
Dokładnie przykleić obie masy do siebie. Przycisnąć.
Następnie zacząć zwijać roladę od jednej strony w rulonik. 
Zwinąć całą roladę.
A następnie jeszcze raz dokładnie docisnąć brzegi i skleić całość.
Rozwinać roladę i pokroić na plasterki. Można pokroić od razu lub zostawić w formie rolady i kroić przed zjedzeniem.
Jest tak pyszna, że zostanie zjedzona przy stole na raz! Gwarantuję :)
 Idealna na Wigilię :) Kto się skusi?:)
Makro (1 z 15 kawałeczków): około 42 kcal
B: 1,5
T: 3,5
W: 0,7
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Ten zapach migdałowy jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W taki sposób powstaje prawdziwy marcepan, ale oczywiście można zamienić na sok z cytryny czy nawet kilka kropelek alkoholu :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię Twoje placki cukiniowe, ale ten przepis delikatnie mówiąc jest kiepściutki :( :(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie i opinię! Oczywiście nigdy nie liczyłam, że moje +/- 500 przepisów będzie smakowało tak samo pysznie każdemu:) Może inne przypadną do gustu:)


      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print