Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 14 grudnia 2018

Piernikowy tort z masą makowo-limonkową

Piernik, makowiec, limonka i korzenne przyprawy... razem? Tak, bo dziś na blogu znajdziecie przepis na pyszny, świąteczny torcik piernikowy z gęstym, ale sprawdzonym, miękkim biszkoptem (który już jest na blogu w przepisie na Kinder Kanapkę tutaj[klik]). Słodkie mleczko lub śmietanka, kwaśna limonka, chrupiący mak i ciasto piernikowe okazało się być idealnym połączeniem! :)
Przepis na 12 kawałków piernika na tortownicę o średnicy 25 cm lub mniejszą (z przepisu na biszkopt do Kinder Kanapki tutaj [klik]):

  • 100 g roztopionego i ostudzonego oleju kokosowego (ewentualnie masła)
  • 35 g kakao (można dać mniej, a dodać więcej przyprawy do piernika)
  • 7 jaj (osobno w miskach: białka i żółtka)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody zgaszona łyżeczką octu jabłkowego)
  • 45 g mąki kokosowej
  • 100 g śmietanki 36% (lub mleka kokosowego albo migdałowego)
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika z przepisu tutaj [klik]
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dałam 2 łyżki do ubicia białek, jeśli ciasto ma być słodsze proponuję dać więcej)
Olej rozpuścić w rondelku lub w misce nad parą wodną.
W czasie studzenia oleju ubić 7 białek ze szczyptą soli i wybranym słodzidłem. 

Rozpuszczony olej, wymieszać z kakao i śmietanką (lub mlekiem kokosowym). 
Osobno w misce (tym samym mikserem) ubić 7 żołtek. 
Następnie wlać olej ze śmietanką i kakao.
Dodać proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową i przyprawę do piernika. Krótko zmiksować (powinna powstać gęsta masa), a następnie przełożyć do miski z białkami i zmiksować na najniższych obrotach, aż masa będzie jednolita, ale pyszysta i dość płynna (nie miksować długo, wystarczy kilkanaście sekund). Ewentualnie dolać mleka/dosypać łyżeczkę mąki.
Przelać do silikonowej tortownicy lub tortownicy wysmarowanej tłuszczem. 


Piec w 180 stopniach przez 30 min, a następnie przez około 5 minut w 150 stopniach. W czasie pieczenia przygotować masę makową, a ciasto ostudzić.

Przepis na masę makową z limonką:
  • 400 g mleczka kokosowego (cała puszka, w wersji z nabiałem można zastąpić śmietanką)
  • 50 g maku
  • 50 g wiórków kokosowych (można zastąpić zmielonymi orzechami)
  • 10 g żelatyny rozpuszczonej w 50 g ciepłej wody (można zastąpić agarem)*
  • 30 g soku z limonki (sok z 1 małej sztuki, skórkę można zostawić do dekoracji lub dodać do masy)
*Uwaga: agar stygnie już w temperaturze pokojowej!

Wiórki (lub orzechy), mleczko i mak z sokiem z limonki wymieszać w naczyniu. Następnie przełożyć kilka łyżek masy do żelatyny i wymieszać, a potem przelać wszystko do reszty masy i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Kiedy biszkopt się upiecze i ostudzi przekroić na pół. Dolny blat zostawić w foremce.
Na ostudzony spód wylać przygotowaną masę z lodówki (masa może być bardzo lejąca pod warunkiem, że brzegi tortownicy są szczelne i nic nie wycieknie; jeśli tak nie jest masę należy dłużej schładzać, aż zacznie gęstnieć i dopiero wtedy wylać na spód). Przykryć drugim blatem piernikowym i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia można udekorować kleksami lukru z wody i zmielonego słodzidła oraz skórką z limonki. 
Piernik i makowiec w jednym!
Torcik jest idealny na święta:) Powinien wyjść bardzo miękki, piernikowy, korzenny z chrupiącym makiem. Dodatek limonki świetnie podkreśla smak torcika, więc warto nie rezygnować z tego składnika:)
Makro (1 z 12 porcji torcika z dodatkiem mleka kokosowego i wiórków do ciasta): około 274 kcal
B: 7,9
T: 24,9
W: 3,1
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. A mak ma być zmielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój nie był, ale warto zmielić, bo jest "łagodniejszy" w strukturze:)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print