TRYB JASNY/CIEMNY

Pulpeciki z suszonymi pomidorami

Były przepisy na świąteczne (i nie tylko) rybki, czas na przepisy na mięsko! W życiu musi być równowaga prawda? :)

Przepis na około 30 mini pulpecików:
  • 500g mięsa mielonego (tym razem użyłam mielonej karkówki)
  • 5 g suszonych pomidorów (drobniutko posiekanych lub zmielonych na malutkie kawałki w młynku lub utartych w moździerzu)
  • 1 jajo
  • 50 g tłuszczu do smażenia (smalec, masło lub olej kokosowy)
  • 5 g łusek babki jajowatej (dzięki niej pulpeciki są stabilniejsze, ale można pominąć, bo i tak wyjdą)
  • łyżeczka soli, łyżeczka bazylii, pół łyżeczki oregano, duża szczypta pieprzu
Wszystkie składniki na pulpeciki wyrobić razem na gładką masę. Utoczyć 30 mini kuleczek w dłoniach zwilżonych zimną wodą.
Układać pulpeciki na rozgrzanym tłuszczu na patelni i smażyć 2 minutki z każdej strony na rumiany kolor.
Podawać w dowolny sposób np z makaronem z dyni z przepisu tutaj [klik]. Są pyszne! :)
Makro (5 kuleczek smażonych na smalcu bez makaronu): około 285 kcal
B: 15,5
T: 24,5
W: 0,3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Ja użyłam raz do lepienia pulpetów babki jajowatej w towarzystwie jajka i je wyrzuciłam, takie były ohydne w smaku, miały tę jej śliskość. Dałam jej pewnie za dużo, ale następnym razem zrobię bez, cieszę się, że można :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dosłownie malutka łyżeczka na całą miskę mięsa :) Bez wychodzą równie smaczne :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva