TRYB JASNY/CIEMNY

Chrupkie chlebki (bez jaj i nabiału)

Pojawiły się prośby o chlebek bez nabiału, a przede wszystkim bez jaj. Może taka wersja Wam posmakuje? Bardzo przypomina kromki pumpernika, po ostygnięciu (w dzień upieczenia) jest chrupiący jak krakers, a po dniu w lodówce miękknie :)

Przepis na około 8-9 sztuk kromek:
*Jeśli wiemy, że mąka i babka chłoną słabo to można zmniejszyć ilość tłuszczu do 40 g.

Smalec rozgnieść widelcem razem z łuskami babki i mąką. Dodawać stopniowo wody i ugniatać ciasto razem z przyprawami. Powinna powstać gęste ciasto zlepione w kulę. Ułożyć ciasto na folii spożywczej, przykryć drugą i wałkować na cienką warstwę. Następnie pokroić na dowolne kształty np prostokąty. 
Można posypać ziołami. Piec 20 min w 180 stopniach na rumiano. Ostudzić. 
Chlebki powinny stać się chrupiące na brzegach po wystudzeniu i miękkie na środku. W wersji z nabiałem chlebki można posypać startym serem przed zapieczeniem. Są idealne jako dodatek na grilla :)
Makro (1 kromka z 8): około 53 kcal
B: 0,3
T: 5,7
W: 0,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. strasznie nie lubie zapachu i posmaku smalcu. Czy może być masło klarowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może, olej kokosowy też:)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva