Polecany post

Czekoladowy blok z bakaliami

sobota, 3 lutego 2018

Baletki czyli tradycyjne ciasteczka z dżemem i makiem

Ciasteczka z domowych biszkoptów, maczane w maku i przekładane dżemem. Koniecznie domowym. Zawsze można je było kupić w sklepach na wagę.  Wiecie o kim mowa? O baletkach! Dziś na blogu w wersji low carb :) Zjadłam wszystkie 5 na raz do kawy czyli... są przepyszne. Musicie uwierzyć na słowo albo po prostu je zrobić sami i ocenić :)
Przepis na 5 ciasteczek:
Upiec biszkopty jak w poście wyżej. Ostudzić.

Do nadzienia: 
  • 150 g mrożonych lub świeżych jagód (lub innych owoców)
  • 15 g nasion chia
Jagody rozgnieść widelcem na miazgę, gotować w rondelku całość około 10 min na małym gazie, aż puszczą sok i lekko zgęstnieją. Ściągnąć z gazu, dodać nasiona chia i odstawić do zgęstnienia prawie jak na dżem.

Dodatkowo:
  • 10 g maku
  • 30 g śmietanki 36% (lub mleka kokosowego/migdałowego albo innego)
Połowę biszkoptów namoczyć w śmietance i obtoczyć z jednej strony w maku.

Następnie na druga połowę biszkoptów (bez maku) nałożyć po łyżce gęstego dżemu z jagód. Przykryć biszkoptem z makiem i lekko docisnąć. W podobny sposób złożyć resztę ciastek. Można też obtoczyć w maku wszystkie biszkopty zamiast tylko z jednej strony.

Długo nie postoją, ale jeśli przetrwają to przechowujemy w lodówce :)
Makro (1 ciastko umoczone w mleczku kokosowym z jagodowym dżemem): około 139 kcal 
B: 3,6
T: 11,3
W: 5,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print