Duszone roladki wieprzowe
Ostatnio było trochę klimatów wege. Czas na powrót do natury mięsożercy :) Dziś na blogu pyszne, soczyste roladki z łopatki wieprzowej. Moje pierwsze w życiu i zdecydowanie wymiatają! Ledwo powstrzymałam się, żeby nie zjeść sama całej porcji. Robiłam trochę w stylu karkówki, która jest na blogu tutaj [klik]. Mówicie, że Wam bardzo smakuje to spróbujcie też roladek :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvvLVgK32W9E8hpfBma6Jqtxm0rrH41nrz4OLH0L_ymuCnYBvjxCaydifOnoxEcYRfNtf1XtYAAvcndU8W6rbab2JPZusvcVBExGmVf17oQPLIHZt_K08X3tmV9PjyDOaMpYYp6aunKcw/s640/rolad.jpg)
Przepis na 5 roladek:
- 730g łopatki wieprzowej (akurat tyle miałam i starczyło idealnie na 5 roladek, z karkówką czy schabem też będą pyszne)
- 60 g ogórka kiszonego (1 duży starczy)
- 60 g boczku wędzonego lub parzonego (u mnie parzony)
- 200 g pieczarek ( z czego 5 małych do nadzienia, reszta do smażenia)
- 30 g musztardy sarepskiej
- 30 g smalcu do smażenia (lub masła klarowanego) (smalczyki ze zdjęcia w przepisie można kupić tutaj [klik])
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta papryki słodkiej, kilka ziarenek kolendry
- woda do podlania
Łopatkę pokoić na 5 grubych plastrów, a następnie dokładnie rozklepać tłuczkiem na cienką warstwę (warto się pomęczyć). Każdą porcję doprawić solą i pieprzem. Posmarować łyżeczką musztardy, ułożyć plasterek boczku, plasterki ogórka i pieczarkę na każdy kotlet.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0eJwLgqAq36SL3v3ag0sCF90dGDrBnRDgqeMqLSCfdGOSC2eEvBIKvcMFbele5ffGIBLvlyMFypBpbL9fqlU7YX1cdKD89M0VBUg0n-3FaMEHJyQIh-eSrFSwiOELnOFCTwUbp1N6xcE/s640/rolad1.jpg)
Następnie zwinąć w roladkę i mocno obwiązać sznurkiem lub nitką w każdym kierunku (nie musi być idealnie, roladka ma się trzymać).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjf4gOWKn5TFJvZZsD1GOR9GmyL4aQiGUAKElNdPkJQkS3zn2jqux3eCItzeSyWJQr6UE3WnPNt1drholQG49neWEFpj_Czi-LWysD2zjwnb6xzl5YR1Xy0PFPD4Hn2_8a8VL4DYnvWIJE/w640-h640/252494928_1337113836720917_2941242888494818246_n.jpg)
Usmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanym smalcu na patelni (lub jak u mnie w woku). Potem zalać szklanką wody, przykryć pokrywką i dusić około 1,5 h (razem z liściem laurowym i zielem angielskim oraz kolendrą), aż roladki zmiękną. Pilnować, żeby woda całkowicie nie wyparowała! Roladki nie mogą się wysuszyć, cały czas powinny się dusić. Na koniec wrzucić resztę pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub całych oraz paprykę i dusić bez pokrywki około 10min. Pieczarki powinny wciągnąć płyny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj744weJx0_StD54yOz7vcDUkrU2Bmkr6Y9OSDkEivbzH0vEbaGlFH5w5J9uc-Yb6Q0LCQW5r_fGJbVcMEgvwnmMborJdS_IKX3Ks_jM5VSKKfOhM_6dGTUNb1uKaWOAvqXXM21w3Mc22U/s640/rolad11.jpg)
Podawać w dowolny sposób :) Na zdjęciu 2 roladki z pieczarkami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8RROzRxw9RoPzNpE-LsitnBpIS5ZMr5LqxVpqXNal1VqH-py5-bD0fL4jgIIWUIWB8sSVqBSVuUYz7A7yr3s7dWYbMk5aQmy2NW_EHhQ6tpVEgrDf8qH-db2Jy0XH3Kh3TOUMjuYnCY4/s640/rolad2+%25282%2529.jpg)
Makro (1 porcja z 5): około 478 kcal
B: 26,8
T: 41,8
W: 0,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz