Biszkoptowy chlebek
Ktoś mi rzucił hasłem pt: "A może biszkoptowy chlebek a'la ciasto?" Żaden problem. Szukamy przepisu na biszkopt tutaj [klik]. Następnie dodajemy zioła, sól i pieczemy w keksówce. Gotowe! Puszysty chlebek biszkoptowy idealny do masełka czy past kanapkowych :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoUsU43i1kqLUjooRzsGL9vebVBFW10GAbWF0jcljKmsdftFV8sxo_km8jxAIGKCNkG7_I3S4gK3kWoBoavJS1e0Cj-7c245paZLovr3eR_zy4WJGpQ0jjzXeO_WDOzMumwdo2dEphysM/s640/chl1+%25282%2529.jpg)
- 4 jaja
- 40 g ostudzonego, rozpuszczonego masła (lub oleju kokosowego albo smalcu)
- 40 g mąki kokosowej (możesz kupić mąkę, której używam do przepisów z rabatem 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
- łyżeczka proszku do pieczenia (lub połowę łyżeczki sody z łyżeczką octu jabłkowego do zgaszenia, ale polecam wersję z proszkiem)
- spora szczypta soli
- opcjonalnie: zioła, czosnek, cebulka itp
- opcjonalnie w wersji słodkiej: 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu/stewii
- opcjonalnie: mleko lub woda (jeśli mąka wciągnie za dużo płynów)
Jaja ubić mikserem z solą (lub słodzidłem) na puszystą masę. Miksować przez około 3-4 minutki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyjOjCAxUL7RQ2hroviry_cxs71yBB6ykRetH0YbP15fMsa_YgZiAunwbRZxpetxdNcmvQY6kDHADxmETrGEByTLN-hEWpcXqDWp4x50EGgrAeDofpQXj7xixjO45ZTaeyQWfHHR2BjT4/s640/chl3.jpg)
Następnie wlać tłuszcz, dodać mąkę, proszek, przyprawy i na najniższych obrotach chwilę miksować do połączenia składników. Masa powinna być bardzo puszysta i lekka (trochę lżejsza od konsystencji gęstej śmietany jak na zdjęciu). Jeśli jest za gęsta należy dodać mleka lub wody, a jeśli za rzadka odrobinę mąki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi67Jy7jjNwrwFCzF__B-_pD_MeumRct9M7gw-HaKspazd5DsbJZ1lbhsCKdo6RtuePSsJS-0JgZns4oXtJ2x2uhEoJ0miT3TlJskXVlkZBsJLJVhouJdes7HiPHTB1nwNxK31V6Fr1UAk/s640/chl4.jpg)
Piec 35 min w 180 stopniach na rumiany kolor. Chlebek nie powinien opadać. Po wyrośnięciu ma równą strukturę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4FlgLqArpyHKd8KUhpE2J_FLEK4e5TZfW8BlruZCX-RNvaAGvy97ilBQTkc18l-2kN1cMdz4nhsyil8Zq7dEvzIxMiSYrkIz_wryUFW-cRup-DFV3OnXFqgZ9g1lTIqfTMPpkEpT0JRI/s640/chl5.jpg)
Świetnie smakuje ze zwykłym masełkiem lub masłem słonecznikowym z przepisu tutaj [klik] lub kremem kokosowym z przepisu tutaj [klik] albo pastą kanapkową z awokado z przepisu tutaj [klik]. Można go też zjeść z serem i smalcem :)
U mnie wersja z solą himalajską, posypana makiem i podana z masłem :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7sWHx5Ty2ZPZm3hB7Lyyw-zjBWFll1La-pFzF_ZbQtJC02mbwe34fZlUDm5gGxC7nkK9nN4W8gcnj_6HTmZPJbJn_r7AC8SBHZOsUjUDt-lQnGRPUJXfPxjUPyzUYNaioygMjmTKuTHA/s640/chl2+%25282%2529.jpg)
Makro (1 kromeczka z 10): około 81 kcal
B: 3,6
T: 6,8
W: 0,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Mam pytanko czego można użyć zamiast mąki kokosowej? Nienawidzę kokosa w żadnej postaci, smak kokosa jest dla mnie nie do przyjęcia nawet odrobina nie mówiąc już o zapachu �� pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzychodzi mi do głowy mąka migdałowa, ale nie jestem zwolennikiem pieczenia orzechów.
UsuńPozdrawiam;)
Witam :)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis, mam tylko jedno pytanie: jak długo jest swieże takie pieczywo ?
Myślę, że spokojnie około 3 dni w lodówce będzie ok :)
UsuńPozdrawiam :)