TRYB JASNY/CIEMNY

Łaciate muffiny z czekoladową polewą

Podobno bardzo polubiliście moją Kinder Kanapkę z przepisu na blogu tutaj [klik]. A co Wy na podobne do niej, równie mięciutkie, wilgotne i puszyste muffinki łaciate z polewą czekoladową? Gwarantuję, że są baaaaaaaardzo czekoladowe i delikatnie waniliowe z nutką kardamonu. Kokosa nie czuć. Wyglądają jak grzybki prawda? Taki powiew jesieni w lutym :)

Przepis na 4 muffinki ze zdjęcia:
  • 2 jaja
  • 50 ml mleczka kokosowego (lub śmietanki 36%)
  • 30 g rozpuszczonego masła (lub oleju kokosowego albo smalcu)
  • 20 g mąki kokosowej
  • 5 g kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół malutkiej łyżeczki sody i łyżeczka octu jabłkowego)
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu, cynamonu
  • opcjonalnie: aromat waniliowy (kilka kropel) lub ziarenka z laski wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki maksymalnie)
Jaja spienić ze słodzidłem na puszystą masę (miksować około 2-3 min), dodać olej, mąkę, przyprawy i 40 g mleczka kokosowego (należy odlać wcześniej 2 łyżki). Zmiksować do połączenia składników. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany jak na racuchy (jeśli jest zbyt rzadka dodać ciut mąki, jeśli gęsta dolać odrobinkę mleka). Połowę masy wyłożyć łyżką do foremek na muffiny. Do drugiej połowy dodać 5 g kakao i pozostałe 10 g (około dwie łyżki) mleczka kokosowego (lub śmietanki). Zmiksować do połączenia składników i wyłożyć na białą masę do foremek. 
Można pomieszać wykałaczką obie masy i zrobić wzorki. Piec 20 min w 180 stopniach, aż muffinki urosną, a ich boki się zarumienią. Ostudzić.
Przepis na polewę:
Przygotować pół porcji polewy zgodnie z przepisem i ostudzić, a następnie oblać muffinki lub maczać w polewie zanurzając do góry nogami.
Muffinki można dowolnie udekorować np posypać orzeszkami lub chipsami kokosowymi.
Makro (1 muffinka z polewą, muffinka na oleju i mleczku kokosowym): około 171 kcal
B: 5,3
T: 15,6
W: 1,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Wyglądają szałowo! Na pewno wypróbuję, akurat mam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są mięciutkie i pyszne. Na pewno będą smakować :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. zrobilam tak gofry..troche kruche...

      Usuń
    3. Do gofrów warto dodać odrobinę łusek babki. Wtedy są miękkie i chrupiące, a nie tak suche jak na samej kokosowej;) Jest taki przepis na blogu.

      Pozdrawiam;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva