środa, 21 lutego 2018

Zapiekanka na cieście chlebowym

Dziś na blogu zapiekanka na grubym cieście z Waszego ulubionego chlebka na smalcu :) Kto się skusi? :) Jest naprawdę stabilna i idealnie nadaje się na wynos do pracy czy na zajęcia. Albo po prostu na ciepło do zjedzenia na obiad :)

Przepis na tortownicę o średnicy 25cm czyli 8 kawałków ze zdjęcia:

Spód:
Wymieszać razem wszystkie składniki z przepisu na chleb lub bułki. Dodać sól, zioła, pieprz i wyłożyć ciasto do foremki. Odstawić, a w tym czasie przygotować dodatki.
Dodatkowo:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki i wołowe)
  • 250 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • opcjonalnie: inne dodatki np: cukinia, brokuły, kalafior, bakłażan, mozarella, kurczak, karkówka itp
  • sól, pieprz, zioła, papryka, przyprawy, czosnek, cebulka
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i wyrobić. Wyłożyć na spód.
Na górę ułożyć pokrojone pieczarki i posypać przyprawami oraz solą.
Na wierzch wysypać starty ser.
Piec około 50-55 min w 180 stopniach do zarumienienia boków zapiekanki i sera. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim zapiekankę na 15 min (wchłonie wtedy wszystkie wytopione płyny i zrobi się stabilniejsza).
Makro (1 z 8 porcji z mięsem wołowo-wieprzowym, serem i pieczarkami na cieście chlebowym): około 362 kcal
B: 21,7
T: 28,7
W: 1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Wygląda tak smacznie! Będę musiała wypróbować :>
    Są tutaj tak ciekawe przepisy, że zostanę na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń

Print