Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 9 lutego 2018

Zielony chłodnik

Kremowy, gęsty i niesamowicie pyszny chłodnik z awokado dziś na blogu. Całkowicie wegański! To kto spróbuje? :) Mamy tu fanów awokado?

Przepis na dużą porcję lub dwie małe:
  • 200 ml mleczka kokosowego (lub śmietanki 36%)
  • 1 awokado (moje miało 120 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny/limonki (20 g)
  • 10 g oleju orzechowego, kokosowego lub innego (u mnie nierafinowany z pestek dyni, pasuje idealnie!)
  • odrobinka świeżego, startego imbiru
  • odrobinka chili, duża szczypta soli, szczypta kardamonu
Awokado obrać ze skórki i zmiksować razem z resztą składników. Przyprawić i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub zjeść od razu. Udekorować w dowolny sposób.


Na zdjęciu poniżej pół porcji z ugotowanymi jajami i słonecznikiem :) 
Makro (cała porcja): około 567 kcal
B: 5,7
T: 65,7
W: 16*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print