Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 16 lutego 2018

Biały blok kokosowy

Przed świętami na blogu pojawił się czekoladowy blok z bakaliami (przepis tutaj [klik]), który pokochaliście od pierwszego wejrzenia i wciąż wysyłacie mi zdjęcia :) To co.. może pora na wersję numer 2? :) Dziś na blogu wersja biała! Nieco inna w porcji 2x mniejszej, ale równie pyszna :) Smakuje jak Princessa kokosowa!

Przepis na 6 kostek bloku (mała keksówka, można podwoić składniki i wyjdzie wysoki, prawdziwy blok jak w poprzednim przepisie):
  • 100 g zwykłego masła
  • 100 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub krowie albo śmietanka 36%+)
  • 50 g mleka w proszku (najlepiej kokosowe lub odżywka białkowa, ewentualnie mąka kokosowa)
  • kilkanaście kropli aromatu waniliowego lub ziarenka z laski prawdziwej wanilii 
  • dowolne bakalie (u mnie skromnie, bo tylko 150 g wiórków kokosowych)
  • opcjonalnie: pokruszone kruche ciasteczka z przepisu np tutaj [klik]
  • opcjonalnie: pokrojona gorzka czekolada min 85%
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: można dodać również pastę kokosową
*Można też użyć mieszanki mleka w proszku i odżywek/mąki kokosowej. Proponuję też spróbować masy przed dodaniem słodzidła. Blok jest naprawdę słodki i bez niego. Najlepsza wersja jest na mleku w proszku i odżywce (najlepiej kokosowa lub biała czekolada).

Masło roztopić w garnku razem z mlekiem (płynnym). Dodać wanilię. Zdjąć garnek z ognia i lekko ostudzić masę, wsypać mleko w proszku (lub odżywkę i mąkę).  Dokładnie rozbić wszystkie grudki trzepaczką. Następnie wsypać mieszankę bakalii i ewentualnie dosłodzić masę. Dokładnie wymieszać i przenieść gęstą masę do keksówki/foremek na muffinki lub innej, dowolnej formy. Konsystencja powinna być bardzo gęsta, łyżka w masie prawie "stoi". Jeśli jest rzadka należy dodać wiecej mleka w proszku lub odżywki. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub na godzinę czy dwie do zamrażalki, aż blok stężeje i będzie twardy. Pokroić nożem na grube plastry lub kostki.
Makro (1 kostka z wiórkami): około 325 kcal
B: 8,1
T: 30,2
W: 2,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print