TRYB JASNY/CIEMNY

Cytrynowe serniczki gotowane

Wiem, że mamy tutaj wielu fanów serników. Dziś kolejna propozycja dla Was:) Po serniku kokosowym pieczonym w kąpieli wodnej z przepisu tutaj [klik] oraz serniku Oreo z przepisu tutaj [klik], a także oszukanych sernikach: czekoladowym z przepisu tutaj [klik] oraz serniku-Styropianie z przepisu tutaj [klik] przyszła pora na sernik w wersji bez pieczenia, ale w wersji gotowanej!

Przepis na 3 małe słoiczki:
  • 230 g tłustego twarogu (u mnie bez laktozy, twarogu można użyć więcej, maksymalnie do 400 g)
  • 50 g masła
  • 4 żółtka*
  • 10 g soku z cytryny (2 łyżeczki)
  • skórka z połówki cytryny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję użyć 2 łyżek i spróbować, a następnie ewentualnie dosłodzić ponownie)
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanili lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • opcjonalnie: serniczki można ozdobić orzeszkami, owocami, wylać na wierzch galaretkę owocową bez cukru lub ostudzoną czekoladową polewę z przepisu tutaj [klik]
*Z białek proponuję zrobić:
Twaróg i żółtka oraz sok i skórkę z cytryny razem zmiksować lub zblendować na gładki krem. Masło rozpuścić, a następnie powoli, małymi porcjami wlewać do masy z twarogiem i dokładnie wmieszać. Całość przełożyć do garnka, w którym było rozpuszczane masło i zagotować. Mieszać co jakis czas. Gdy masa zacznie się gotować i kilka razy zabulgota jak budyń zdjąć z gazu.
Po zagotowaniu masa jest dość rzadka i lejąca się.
Posmakować i dosłodzić, a następnie przelać do słoiczków lub szklanek i ostudzić. Schłodzić (najlepiej przez noc) w lodówce.
Serniczki są bardzo delikatne. Smakują jak mus z nutką cytryny. Są pyszne zarówno bez dodatków jak i z nimi. Najlepsze są po całej nocy i całym dniu spędzonym w lodówce;)
Makro (1 porcja bez dodatków): około 333 kcal
B: 16,7
T: 28,3
W: 3,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Kocham Panią za ten przepis! Z resztą nie tylko za ten! Jest Pani nieoceniona! Podziwiam i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że musiał niesamowicie posmakować. Bardzo się cieszę!

      Na zdrowie i pozdrawiam serdecznie. Oby kolejne też tak smakowały :)

      Usuń
  2. Czy zamiast twarogu można dodać mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, przyznam szczerze, że nie próbowałam. Być może, warto spróbować :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Bardzo smaczne to wyszło, dzięki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czym można zastąpić żółtka? O ile można? Alergia na jajka, nawet przepiorcze mnie dobija ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dodać trochę inuliny, żółtka mają za zadanie imitować "budyniową" konsystencję po ugotowaniu.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. O jakiej zawartości tłuszczu użyła pani twarogu? Czy to może być taki z wiaderka - tłuszcz ok 24g ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj używam półtłuste. Mogą być z wiaderka, tutaj nie ma problemu, bo i tak jemy łyżeczką ze słoiczka:)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva