TRYB JASNY/CIEMNY

Złocisty kurczak pieczony wg Revy

Była pieczona w całości kaczka z przepisu tutaj [klik]. Jest i pieczony, żółciutki kurczak! :) Mhhm taki z chrupiącą skórką i soczystym mięskiem czyli kurczak idealny:) Pamiętajcie, żeby wybrać wiejskiego, zdrowego kurczaczka:)
Przepis na kurczaka o wadze około 2 kg:
Do marynaty:
  • 30 g rozpuszczonego smalcu (lub masła czy innego tłuszczu)
  • 2 łyżeczki soli (1 do marynaty i 1 do solanki), duża szczypta pieprzu
  • duża szczypta imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, spora szczypta chili
  • łyżeczka suszonego czosnku i łyżeczka suszonej cebuli
  • duża szczypta kolendry
  • 2 goździki i 2 ziela angielskie zmielone na pył 
Kurczaka dokładnie umyć, oskubać z resztek piór i odciąć łapki. Umieścić w misce z łyżką soli i marynować wstępie przez godzinę. Po tym czasie wszystkie składniki marynaty wymieszać, a następnie dokładnie pokryć nią kurczaka z każdej strony i wewnątrz. Umieścić kurczaka na blaszce do pieczenia, polać tłuczczem i wlać do foremki niecałą szklankę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni. Piec około 80-85 minut bez przykrycia. Sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie. Jeśli nie to piec jeszcze około 10 minut. 

Makro (100 g kurczaka z przepisu z tłuszczem przed obróbką): około 114 kcal
B: 21
T: 3
W: 0,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva