Kawowe muffinki z cynamonową posypką
Kawa i cynamon... wiem, że lubicie to połączenie, bo ciągle dostaję wiadomości jak bardzo smakuje Wam kawa z przepisu tutaj [klik]. To co powiecie na pyszne, wilgotne muffinki na bazie pasty kokosowej o smaku kawy z cynamonową posypką? Potrzebujecie tylko miskę i łyżkę do ich przygotowania :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVO_2GP2UuKwPmqFr6VbP5yHxWjPELuCE5KgVzQFbyxuK0xuwWcT_bKDvc1HdaeXw8xQhX6LXw0c2CYSy7ZZW7FseMDxROUopW_S8wE9dyTwKEh9do9H8omkKv-PyeC802hsrPhHOUgf4/s640/2018-09-25_18.20.15+%25282%2529.jpg)
Przepis na 3 muffinki (można podwoić lub potroić porcję):
- 15 g pasty kokosowej (pasta z 100% miąższu kokosa)
- 50 g świeżo zaparzonej kawy (sam napar)
- 15 g oleju kokosowego (lub masła)
- 30 g mąki kokosowej
- 2 jaja
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol stewia (do muffinek i pół małej łyżeczki do posypki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu (do muffinek i pół łyżeczki do posypki)
- ćwierć łyżeczki kardamonu
Zaparzyć kawę. W małej miseczce połączyć pół łyżeczki cynamonu i słodzidło np erytrol lub ksylitol. Odstawić. Gorącą kawę wymieszać z pastą kokosową i olejem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgA6IXZl549akdXnSzc7YMPB_f2eNd2nFhbiX3iPzi5yFIr2AxTDuG_UD0cPk-OAN0UAVdWu_44c5sS1AWDTTdiP7D770vsGXjzmmVirfPmYus6hBYKooknQRMPvctxqfE1Kc3_tgITknA/s640/2018-09-25_18.06.24.jpg)
Wszystko powinno się rozpuścić. Dodać jaja i resztę składników. Proponuję dosłodzić muffinki według gustu np dwiema łyżkami słodzidła.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjVciSvb6Ymo9ypwvxH9h9q4XiZPP8mVVQxEoDAsjf6I1-bjC9i5VYM4w73gRNC8uT_yZh-tbJIJ7itsDEsq9PswXrYRtDhAQ8-OdkpcZvWbA0reyfHouRDccyah7sQl9yPYSl_-IJmnw/s640/2018-09-25_18.07.13.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgA7_OrMmAREa9GjpBMWrBHO3Y_GJy4fZotM53dEyVoMp0suNnjIjReoac-EjUnnz1jkZfDgi24TaLLwNQuDu2JnTvzazz4MC1Kl-ofXPZ8bkovurL3oM9FKVIxXHjhza27dmLNvQC_v84/s640/2018-09-25_18.08.04.jpg)
Piec 30 minut w 180 stopniach, a następnie 5-10 minut w 160 stopniach. Posypka powinna się zarumienić, a muffinki urosnąć. Można wyciągnąć od razu lub studzić w piekarniku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpbM_rhBTMBfVcTSe7gPOiSe8Vj5Fn5ZvVuUgwDi0YnUzqUtSClDLFUeXFhxIBzn2kFgRon3oxyJdIfdYMIMF3rogbPs-Jxv5tdJWR59LYSgKjdrgATlNPiiHCNcMjxRfelkzDN-7Lkkc/s640/2018-09-25_18.15.48+%25282%2529.jpg)
Muffinki są bardzo wilgotne i mięciutkie. Na drugi dzień smak kawy jest nieco mniej odczuwalny, ale muffinki są jeszcze lepsze w smaku! :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvIQu-vR_N6bmQhenD2UT-R8O_kwAO1zvgJAilMMF511x76ucY_PO6DuNUbf9I9_Ramd_erSzEVDAaPyF9giRq2ry0-g3Ng_zA7ILpxGES0M4DCXkNHKaPMQcC0cTe8UlN1YGvuhq3CM4/s640/2018-09-25_18.16.52+%25282%2529.jpg)
Makro (1 muffinka z olejem kokosowym): około 169 kcal
B: 7
T: 13,6
W: 2,2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz