środa, 19 września 2018

Zielony krem z brukselki i cukinii

Zielona, pyszna, brukselkowa zupka z cukinią w wersji kremu dziś u mnie na obiad! Kto ma ochotę - zapraszam po przepis :)

Przepis na około 5 porcji:
  • 500 g brukselki
  • 500 g cukinii
  • 4 szklanki bulionu wołowego (lub innego np z przepisu tutaj [klik], można też użyć 1kg kości wołowych/wieprzowych gotowanych w wodzie)
  • łyżeczka soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki majeranku, garść świeżej natki pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pół łyżeczki papryki słodkiej 
Kości namoczyć przez noc, a następnie zalać wodą, wrzucić liście, ziele angielskie i gotować około 2 h na wolnym ogniu lub użyć ugotowanego wcześniej bulionu. Do gotującego się bulionu wrzucić brukselkę i gotować 10 minut. Po tym czasie wrzucić cukinię pokrojoną w małe plastry i gotować jeszcze 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć ugotowane warzywa z bulionu i zmiksować na gładki krem z 2 szklankami wywaru z kości (lub bulionu). Doprawić. Podawać bez dodatków lub z mięsem oskubanym z kości. Można udekorować siekaną pietruszką i kleksem śmietany.
Makro (1 porcja bez mięsa i śmietanki z bulionem): około 105 kcal
B: 10
T: 3,4
W: 10,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print