środa, 26 września 2018

Rustykalna tarta z mozarellą (spód bez lub z jajkami)

Chrupiące brzegi ciasta podobnego do razowego, pyszne nadzienie i ciągnący ser. To wszystko znajdziecie w mojej rustykalnej tarcie jesiennej! Jeśli macie ochotę to zapraszam po przepis :)

Przepis na tartę o średnicy około 25 cm:

Z wybranego przepisu zagnieść gęstą kulkę ciasta. 
Przykryć folią spożywczą i rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm lub rozgnieść rękoma na kształt koła. 

Nadzienie:
  • 200 g dyni (użyłam hokkaido)
  • 150 g piersi z kurczaka (lub karkówki)
  • 100 g papryki
  • 100 g pieczarek (3-4 małe sztuki)
  • 125 g sera mozarella (1 kulka, można użyć innego sera)
  • pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta chili i pół łyżeczki słodkiej papryki  
Pokroić mięso oraz warzywa w małą kostkę i wymieszać z przyprawami. Wyłożyć wszystko (mięsko surowe) na rozwałkowane koło.
Posypać serem lub ułożyć kawałki sera na wierzchu. Zagiąć boki tarty w dowolny sposób do środka.
Piec około 45 minut w 170 stopniach, a następnie wyłączyć gaz i zostawić na 10 minut w piekarniku, żeby "doszła". 
Tarta wychodzi pyszna z obu przepisów na ciasto:)
Makro (cała tarta, można podzielić na 2-3 porcje, spód z przepisu na chlebki bez jajek): około 1163 kcal
B: 66,8
T: 81,8
W: 19,3

Makro (cała tarta, można podzielić na 2-3 porcje, spód z przepisu na tartę z jajami): około 1240 kcal
B: 81,8
T: 82,8
W: 20*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print