Rustykalna tarta z mozarellą (spód bez lub z jajkami)
Chrupiące brzegi ciasta podobnego do razowego, pyszne nadzienie i ciągnący ser. To wszystko znajdziecie w mojej rustykalnej tarcie jesiennej! Jeśli macie ochotę to zapraszam po przepis :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZsoeuXHhfX-JtgjGKz_UG77mFaS2fsJ2j1_d7PR9m3JL2THXvAVnYluXHcA-0IP-xSFz89h9hcT6GG768CQhFqfTNIqo3_o45wSnyVz3S22gjDj0BM94D8fgU4FVt-4m6hX115l5ci6Q/s640/2e24+%25282%2529.jpg)
Przepis na tartę o średnicy około 25 cm:
Z wybranego przepisu zagnieść gęstą kulkę ciasta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzS-SpsXwB5g5o8v01MtIkWJDJZldlm8vI4Qs9fdIVtYTe1vncmbC2C8kzVXU2gvoeuNdWMzoehPHGwfU-pKtivmzz05FzTsARvcFro6-aYxMZRtN3tz_7QedhLfSH4AAjKQF_kWiYIlo/s640/2018-09-13_09.13.01.jpg)
Nadzienie:
- 200 g dyni (użyłam hokkaido)
- 150 g piersi z kurczaka (lub karkówki)
- 100 g papryki
- 100 g pieczarek (3-4 małe sztuki)
- 125 g sera mozarella (1 kulka, można użyć innego sera)
- pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta chili i pół łyżeczki słodkiej papryki
Pokroić mięso oraz warzywa w małą kostkę i wymieszać z przyprawami. Wyłożyć wszystko (mięsko surowe) na rozwałkowane koło.
Posypać serem lub ułożyć kawałki sera na wierzchu. Zagiąć boki tarty w dowolny sposób do środka.
Piec około 45 minut w 170 stopniach, a następnie wyłączyć gaz i zostawić na 10 minut w piekarniku, żeby "doszła".
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiE7Mi6q0oOB2P_FxVg3RdJYFL-dZlwmUblC-HSXGlCGQc66RwO1vmgRymM-xlfLg7QaSCsyVlWGfkAFqnaqysW6f5cqwDYaGexkjZQ-NDlfz4ehqRBWMNcKoO8m0IZBtz6NiMI5b2kic/s640/2018-09-13_09.13.55.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgL5zEyCc-gGEFlcO0f4Vcq5H2gsgsVVcJJBMBEEmyfvjltM7IVXWydF5OtI7h4FVPDGz3vQIW0gHpeobuFTZHlZ_fs9UWerOIOM0Qpev4qKEDmFUPOpq1W-vOigkWN6HoEd5_JW6Waa9g/s640/2018-09-13_09.14.54.jpg)
Tarta wychodzi pyszna z obu przepisów na ciasto:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzwBjMgiYaDoJLtvValhIQsASpk3Ni_m5d_geUpuKWPtGMZv-N21ZX-5P-f84PiorCPtC4aYRebG_xQ5KrapoWSWeJZuP5ieTWqNX1KuyjNx4ky07w0ZAQaJhf07jQc-Lk_gNmoZNlvPk/s640/2018-09-13_09.24.48.jpg)
B: 66,8
T: 81,8
W: 19,3
Makro (cała tarta, można podzielić na 2-3 porcje, spód z przepisu na tartę z jajami): około 1240 kcal
Makro (cała tarta, można podzielić na 2-3 porcje, spód z przepisu na tartę z jajami): około 1240 kcal
B: 81,8
T: 82,8
W: 20*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz