Polecany post

Boczek pieczony w musztadowo-ziołowej panierce

Czekoladki a'la Toffifee w dwóch wersjach

Pamiętacie jak pisałam Wam, że lubię zbierać od innych opakowania po czekoladkach? To taki mały recykling. Przykładowo foremka od czekoladek Toffifee służy mi już bardzo długo! Dziś się przydała :)
Prosiliście o zdrowszą low carb wersję czekoladek Toffifee. Będę z Wami szczera... w mojej nie ma prawdziwego karmelu, bo karmel na bazie erytrolu jest dla mnie po kilku minutach od zrobienia tak okropny w smaku, że nie ma szans aby znalazł się na moim blogu. Moje czekoladki są zatem bardzo orzechowo-czekoladowe. Spróbujcie, a może przypadną Wam do gustu takie pralinki - fatbombki :)

Przepis na około 25 czekoladek:
Warstwa jasna:
  • 50 g masła orzechowego (a najlepiej świeżych orzechów laskowych zmielonych na gładką masę razem z olejem kokosowym ze składników poniżej)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 30 g odżywki białkowej o smaku karmelowym (można zastąpić mąką orzechową lub zmielonymi orzechami laskowymi lub mąką migdałową/kokosową)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 30 g czyli około 25 sztuk orzechów laskowych (migdałów lub innych orzechów)
Olej rozpuścić i wymieszać z resztą składników lub zmiksować orzechy razem z olejem na gładkie masło i wymieszać z mąką orzechową.
Wylać masę do 2/3 wysokości foremki na czekoladki. Do każdej wcisnąć ulubiony orzech. 
Wstawić do lodówki na około 30 minut lub na 10 minut do zamrażalki.

Warstwa ciemna:
  • 5 g kakao
  • 20 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 20 g oleju kokosowego
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Zamiast składników na warstwę ciemną można po prostu użyć 50 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady min 85%.

Wymieszać rozpuszczony olej z resztą składników lub rozpuścić w kąpieli wodnej 50 g gorzkiej czekolady. Wyjąć czekoladki z zamrażalnika i na każdej umieścić małą łyżeczkę masy lub dużą kroplę czekolady. Postukać foremką o blat kuchenny, aby czekolada równo się rozłożyła i ponownie wstawić do lodówki lub zamrażalki na kilkanaście minut. 
Przechowywać w lodówce kilkanaście dni lub zamrozić na dłużej. Najlepsze są prosto z zamrażarki ;)
Czekoladki są baaaaaaaardzo orzechowe. Pyszne zarówno na bazie odżywki jak i samych orzechów :) Moja wersja z domowym masłem orzechowym i migdałami w środku!
Makro (1 czekoladka orzechami laskowymi, masłem i mąką ze zmielonych orzechów laskowych oraz czekoladą bez odżywek): około 57 kcal
B: 0,9
T: 5,5
W: 0,6


Makro (1 czekoladka z migdałami i odżywkami białkowymi, kakao oraz masłem z orzechów laskowych): około 53 kcal
B: 2,5
T: 4,7
W: 0,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko