Polecany post

Domowa przyprawa do piernika (przyprawa korzenna)

Jesienna zupa z kurkumą

Dostaję od Was wiadomości, że polubiliście moje przepisy na zupki. Bardzo mnie to cieszy, więc dziś na bloga trafia kolejna:) Tym razem bardzo lekka, żółta jak kanarek jesienna, rozgrzewająca zupka z dynią, rzodkiewką, cukinią i pieczarkami!

Przepis na 5-6 porcji zupy:
  • 1,5 l bulionu (najlepiej z przepisu np tutaj [klik])
  • 300 g cukinii
  • 300 g dyni (użyłam odmiany hokkaido)
  • 200 g pieczarek 
  • 200 g rzodkiewki 
  • łyżka kurkumy i soli, duża szczypta pieprzu, garść pietruszki, pół łyżeczki kolendry
Cukinię, dynię i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki lub ćwiartki. Następnie do gotującego się bulionu wrzucić pokrojoną dynię. Po 10 minutach wrzucić cukinię i pieczarki. Gotować całość około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Na koniec wrzucić rzodkiewkę i wyłączyć gaz. Doprawić i podawać w dowolny sposób bez dodatków lub z kleksem śmietany.
Makro (1 porcja z 5 z bulionem): około 90 kcal
B: 8,6
T: 1,7
W: 7,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko