niedziela, 23 września 2018

Jesienna zupa z kurkumą

Dostaję od Was wiadomości, że polubiliście moje przepisy na zupki. Bardzo mnie to cieszy, więc dziś na bloga trafia kolejna:) Tym razem bardzo lekka, żółta jak kanarek jesienna, rozgrzewająca zupka z dynią, rzodkiewką, cukinią i pieczarkami!

Przepis na 5-6 porcji zupy:
  • 1,5 l bulionu (najlepiej z przepisu np tutaj [klik])
  • 300 g cukinii
  • 300 g dyni (użyłam odmiany hokkaido)
  • 200 g pieczarek 
  • 200 g rzodkiewki 
  • łyżka kurkumy i soli, duża szczypta pieprzu, garść pietruszki, pół łyżeczki kolendry
Cukinię, dynię i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki lub ćwiartki. Następnie do gotującego się bulionu wrzucić pokrojoną dynię. Po 10 minutach wrzucić cukinię i pieczarki. Gotować całość około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Na koniec wrzucić rzodkiewkę i wyłączyć gaz. Doprawić i podawać w dowolny sposób bez dodatków lub z kleksem śmietany.
Makro (1 porcja z 5 z bulionem): około 90 kcal
B: 8,6
T: 1,7
W: 7,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print