TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka kalafiorowa z kabanosami i schabem

Zostało Wam trochę kalafiora z obiadu? No to może zrobicie pyszną zapiekankę z mojego przepisu?:)

Przepis na 4 duże porcje:
  • 500 g ugotowanego kalafiora
  • 2 jaja
  • 10 g łusek babki jajowatej
  • ulubione zioła i przyprawy: użyłam ostrej papryki,oregano, soli, pieprzu i majeranku
Kalafior zmiksować lub rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki wymieszać.
Wyłożyć masę na blaszkę lub silikonową matę do pieczenia. Uformować płaski prostokąt. 
Dodatki:
  • 250 g schabu
  • 100 g kabanosów
  • 100 g sera żółtego
  • dodatkowo: różyczki brokuła, papryka i inne dowolne warzywa
Schab i kabanosy pokroić w kostkę. Na przygotowany spód wyłożyć ser i dodatki.
Piec około 25-30 minut w 180 stopniach, aż spód się zarumieni. Najlepiej podawać z dobrą oliwą;)
Makro (1 porcja ze schabem, kabanosami i serem bez oliwy i dodatków): około 353 kcal
B: 33,3
T: 21,1
W: 7,4
Smacznego!



****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Czy dała Pani surowy schab do tej zapiekanki? Dziękuję i pozdrawiam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, widać na zdjęciu. Jeśli jest inaczej zawsze o tym informuję :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dziękuję! Tak mi się właśnie wydawało, ale wzrok czasem płata figle więc wolałam zapytać:)
    Pozdrawiam! I dziękuję za inspiracje! Często korzystam z Pani przepisów!!!!
    Maya

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy :)
      Dziękuję! Bardzo mi miło :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva