TRYB JASNY/CIEMNY

Tosty z cukinii z serem i pieczarkami (bez mąki)

Były tosty z 1 jaja, tosty z brokuła i tosty z kalafiora, a także chlebek kokosowy. Czas na cukinię! Wprawdzie nie mamy jeszcze sezonu, ale kiedy nadejdzie będą jak znalazł, więc zapisujcie przepis :) Chlebek jest dużo delikatniejszy niż pozostałe, bardzo mięciutki i cukiniowy.

Przepis na 2 tosty (4 kromeczki):
  • 2 jaja
  • 100 g cukinii (waga kawałka przed odciśnięciem)
  • 10 g łusek babki jajowatej (muszą być jeśli chlebek ma być twardszy i bardziej zwarty, jeśli chlebek ma być bardzo delikatny można pominąć)
  • zioła, pieprz, sól do smaku
Dodatki:
  • 30 g sera żółtego
  • 50 g pieczarek
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jaja, dodać łuski i przyprawy. Wymieszać dokładnie całą masę i odstawić na kilka minut, aż zgęstnieje.
W tym czasie rozgrzać opiekacz. Kiedy opiekacz się nagrzeje wykładać po 2 łyżki masy na kromkę. Upiec z każdej strony na rumiany kolor. Następnie w opiekaczu ułożyć 2 kromki, nałożyć ser i pieczarki. Przykryć 2 kromkami i zapiec razem. 
Tosty najlepiej smakują na ciepło :)
Makro (2 tosty z przepisu ze smalcem do wysmarowania opiekacza, bez dodatków): około 246 kcal
B: 15,7
T: 16,8
W: 4,8


Makro (2 tosty z przepisu ze smalcem do wysmarowania opiekacza z dodatkami): około 357 kcal
B: 24,9
T: 24,8
W: 5,5

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva