środa, 31 stycznia 2018

Biszkopty z suszoną skórką pomarańczy

Komuś marzyły się puszyste, wilgotne i mięciutkie biszkopciki? Oto są. Drugi przepis z bloga na wielkie biszkopty znajdziecie tutaj [klik]. Powstały na bazie parzonego ciasta. Używam ich do kanapek czy delicji, które również znajdziecie na blogu tutaj [klik]. Dziś na blogu dużo prostsza wersja. Miękka i bardzo smaczna na "sucho" bez dodatków lub z polewą czekoladową :)

Przepis na 10 sztuk biszkopcików:
  • 20 g masła/oleju kokosowego 
  • 20 g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • 70 g śmietanki 36%/mleczka kokosowego (użyłam płynnego mleczka)
  • pół łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy np z przepisu tutaj [odsyłam do bloga Kasi klik], można też użyć świeżej skórki z cytryny lub pomarańczy albo wanilii, odrobiny kakao czy cynamonu, imbiru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (lub ćwierć sody i pół łyżeczki octu jabłkowego) 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: można dosypać łyżeczkę wiórek kokosowych
Smalec/masło dokładnie roznieść widelcem razem z jajem lub rozpuścić i lekko ostudzić, a nastepnie wymieszać z jajkiem. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Na blaszkę do pieczenia/silikonową matę lub papier do pieczenia nakładać po łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczać na kształt koła. Ciasto powinno mieć konsystencję a'la purre z dyni czyli powinno być gęste, ale lepkie. Jeśli jest zbite należy dolać mleczka lub śmietanki. Jeśli jest za rzadkie i lejące należy dodać nieco mąki kokosowej. Piec 20 min w 160-165 stopniach aż biszkopty lekko się zarumienią. Lepsze będą mniej przypieczone niż mocno spieczone.




Makro (5 sztuk czyli pół porcji bez dodatków): około 225 kcal

B: 5,8

T: 20,7

W: 2,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print