Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Tort Ferrero Rocher (na zimno, bez jaj, bez kokosa)

Dziś na blogu prawdziwy hit: tort Ferrero Rocher bez jaj, bez pieczenia i bez kokosa! Czy mogłoby być lepiej? Torcik jest naprawdę prosty do zrobienia jak większość moich przepisów. Wystarczy mikser, rondelek i kilka miseczek :) Głównych składników zaledwie 5 i tort gotowy ! :)

Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm:
Spód (z przepisu na blok czekoladowy tutaj [klik]):
  • 100 g zwykłego masła 
  • 50 ml wody/mleka kokosowego lub innego 
  • 20-25 g kakao (ja użyłam 25, bo lubię gorzką czekoladę)
  • 100 g zmielonych orzechów np laskowych lub mąki orzechowej albo odżywki białkowej
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
  • opcjonalnie: aromat waniliowy/rumowy/cytrusowy/migdałowy (kilka kropelek)
Rozpuszczamy masło (lub olej) z wodą/mlekiem. Ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zmielone orzechy/mąkę/odżywkę. Próbujemy masy i ewentualnie dosładzamy. Wykładamy całość na spód do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub do silikonowej foremki. Schładzamy w zamrażalce około 20 min lub lodówce nieco dłużej na sztywny spód.

Warstwa orzechowa:
  • 100 g masła orzechowego lub orzechów laskowych (albo innych orzechów np macadamia) zmielonych na masło
  • 50 g zwykłego masła 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Masło rozpuszczamy. Studzimy. Następnie dodajemy do masła orzechowego/zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Wylewamy na schłodzony spód i rozprowadzamy po całości. Ponownie schładzamy w zamrażalce lub lodówce.

Warstwa kakaowo-orzechowa:
  • 700 g śmietanki 36%
  • 20-30 g kakao (ja dałam 30 g)
  • 100 g mielonych orzechów laskowych (lub innych)
  • 40 g żelatyny + 150 g ciepłej wody 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Uwaga, żeby dokładnie wymieszać inaczej będą grudki. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na prawie sztywno ze słodzidłem. Wlać ostudzoną żelatynę, dodać kakao, orzechy i dokładnie chwilę miksować (śmietanka powinna bardzo zgęstnieć, ale uważać, żeby nie wyszło masło). Wyłożyć całość na spód i warstwę orzechową tortu.

Polewa na górę:
  • 50 g masła
  • 125 ml wody/mleka kokosowego
  • 20-25 g kakao (u mnie 25 g)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję użyć 3-4 łyżek)
  • opcjonalnie: aromat waniliowy/rumowy/cytrusowy/migdałowy (kilka kropelek)
Dekoracja:
Na bitą śmietanę wylać ostudzoną polewę. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc przed krojeniem. Udekorować kulkami Ferrero Rocher przed podaniem. 
Makro (1 z 10 kawałków z dekoracją Ferrero): około 761 kcal
B: 11,8
T: 75,5
W: 8,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

9 komentarzy:

  1. Czy jest szansa na podanie w makro ilości kalorii? Byłabym bardzooo wdzięczna ��
    Wszystkiego najjjj lepszego z okazji urodzin ��
    Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście już liczymy (ale będzie duuużo):11,8*4 +75,5*9 +8,6*4= około 760 kcal na kawałek z dekoracyjną kuleczką Ferrero.

      Usuń
    2. Dzięki piękne!!
      p.s. jest szansa żaby przy każdym posiłku pojawiała się ilość kalorii w makro?
      Wiem, że wiele ludzi nie liczy ich ale ja jeszcze nawet nie raczkuję w temacie ale ułatwiło by to życie znacznie :)
      Jeszcze raz dzięki :*
      Monika.

      Usuń
    3. Jasne nie ma problemu, będę dodawać :)

      Pozdrawiam i dziękuję za uwagę :)

      Usuń
  2. Dziękuję bardzoooo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie jakiś przepis na zamiennik pączków na zbliżający się tłusty czwartek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny przepis na pączki są na blogu Kasi i wychodzą nawet bez dodatku spirytusu i gumy:) Myślę, że nic lepszego nie wymyślę, a nie przepadam za smażeniem w głębokim tłuszczu. Ale pomyślę i może coś wykombinuję :)

      http://cobytuzjesc.blogspot.com/2018/01/200g-biaego-sera-mozna-uzyc-bez-laktozy.html

      Usuń
  4. Przy takiej proporcji żelatyny z wodą wychodzi beton, a nie płynna żelatyna:D. Prosiłabym o poprawienie wartości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, już zerkam. Może wkradł mi się błąd faktycznie i nie zwróciłam uwagi.
      Już widzę... 150, nie 50 wody :) Poprawione :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print