poniedziałek, 15 stycznia 2018

Podwójnie serowa pizza

Była pizza bez nabiału dla wszystkich nietolerujących i alergików, a dziś kolejna opcja dla wszystkich jedzących jaja i ser. Podwójnie serowa pizza. Podwójnie, bo w spodzie znajdziemy ser, który jest również na wierzchu. Pycha :)

Przepis na 1 pizzę o średnicy około 25 cm:
  • 1 jajo
  • 30 g startego sera
  • 10 g łusek babki jajowatej (można zastąpić mąką kokosową i razem dać 20g)
  • 10 g mąki kokosowej
  • 15 g smalcu/masła
  • 2-3 łyżki wody
  • sól, pieprz, zioła
Dodatki ze zdjęcia: gęsty przecier pomidorowy (łyżka), dużo pieczarek, plasterki cukinii, kawałki piersi z kurczaka i mnóstwo sera żółtego.

Rozgnieść smalec widelcem. Wymieszać z jajem i wodą. Dodać ser, mąkę i łuski babki oraz zioła i przyprawy. Wymieszać i wygnieść gęste ciasto na macie silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem blaszce. Najlepiej cieniutką warstwę, bo wtedy wyjdzie chrupiąca. Wyłożyć dodatki, posypać serem i piec 40 min w 180 stopniach do zarumienienia.

Makro (spód bez dodatków): około 336 kcal
B: 16,8
T: 28,9
W: 2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Cześć, ciekawi mnie jakiego sera użyłaś? Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj są to sery Edam lub Gouda. Myślę, że mozarella tutaj też się sprawdzi.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print