czwartek, 25 stycznia 2018

Placuszki pieczarkowo-cukiniowe

Kolejna propozycja na pyszne placuszki. Cukiniowo-pieczarkowe!

Przepis na porcję ze zdjęcia 12-13 placuszków:
  • 3 jaja
  • 50g pieczarek
  • 100 g cukinii
  • zioła, pieprz, sól (solić na talerzu!)
  • smalec do smażenia
Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce. Cukinię mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jaja i wymieszać wszystko razem z przyprawami i ziołami. Smażyć przez wykładanie po łyżce masy na rozgrzaną patelnię.

Makro (pół porcji bez wliczonego tłuszczu do smażenia): około 140 kcal
B: 12,2
T: 8,9
W: 2,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Placki przepyszne! Do ciasta dodałam skwarki ze smalcu. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam. Musiały być jeszcze lepsze ;) Cieszę się bardzo i na zdrowie!

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. A co to za krem na drugim zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy majonez z czosnkiem i ziołami czyli najprostszy sos czosnkowy na świecie :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń

Print