czwartek, 4 stycznia 2018

Serowo-pieczarkowe placuszki z sosem czosnkowym

Dziś na blogu kolejna odsłona placuszków. Były z brokułami [przepis tutaj], były z cukinią [przepis tutaj], były z kapustą [przepis tutaj] oraz z kalafiorem [przepis tutaj]. Natomiast dziś wersja dla wszystkich fanów sera! Placuszki serowo-pieczarkowe.
Przepis na porcję ze zdjęcia czyli 10 placuszków:

  • 50g pieczarek
  • 25 g sera żółtego
  • 2 jaja
  • zioła, pieprz
  • smalec, olej do smażenia
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser również. Dodajemy zioła i jaja. Dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni, wykładając po 1 łyżce. 

Przepis na sos czosnkowy:
  • 40 g majonezu
  • 2 ząbki czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem.

Makro (10 placuszków z sosem bez tłuszczu do smażenia): około 523 kcal
B: 25,4
T: 44,6
W: 4,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

Print