niedziela, 28 stycznia 2018

Sałatka ze słonecznikiem i serem

Kolejna propozycja na sałatkę, która świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Chociaż ja osobiście wolę na ciepło :) Przepyszny kurczak w przyprawach, brokuły, camembert i jaja zalane gęstym sosem śmietanowym. Całość posypana ziarenkami słonecznika smakuje wybornie. Z góry podziękowania dla mamy za pyszności, którymi mogę się z Wami znów podzielić :)

Przepis na około 5 porcji:
  • 1 główka brokuła (około 400g)
  • 150 g sera camembert (mała paczuszka, można też użyć pleśniowego)
  • 100 g nasion łuskanego słonecznika 
  • 350 g piersi z kurczaka (lub karkówki)
  • 25 g smalcu/oleju kokosowego do smażenia
  • 4 ugotowane jaja
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250 g gęstej śmietany 12% (lub majonezu o czystym składzie, najlepiej domowego)
  • sól, pieprz, chili, oregano
Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki i obtoczyć w przyprawach, a następnie usmażyć na smalcu. Różyczki brokuła ugotować al dente w osolonym wrzątku (około 7-10 min, najlepiej sprawdzać widelcem czy miękkie, bo może być krócej), a następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Podobnie ugotować jaja na twardo lub półtwardo i obrać. Pokroić w mniejsze kawałki. Camembert również pokroić na małe kawałeczki. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietaną. 

W misce ułożyć mięso, ser, brokuły oraz ugotowane jaja. Można lekko przemieszać. Całość zalać sosem śmietanowo-czosnkowym i posypać słonecznikiem. Podawać na ciepło lub zimno.

Makro (1 porcja ze śmietaną 12%, kurczakiem i camembertem): około 510 kcal
B: 36,4
T: 35,9
W: 10,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print