Polecany post

Przeciwwskazania do diety ketogennej - czy istnieją?

Przeciwwkazania do diety ketogennej.  Nie poruszyłam na swoim blogu jeszcze takiego tematu, a przecież jest niezwykle ważny! Czy istnieją me...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

wtorek, 16 stycznia 2018

Naleśniki zapiekane z serem

Chrupiące i z serem. Czy mogą być na świecie lepsze naleśniki? 💙 Przepis na naleśniki pochodzi z postu na krokiety tutaj [klik]. Zerknijcie, bo również są pyszne!

Przepis na 7 sztuk naleśników:
  • 6 jaj
  • 15 g łusek babki jajowatej (można pominąć i usmażyć delikatne naleśniki a'la omlety)
  • 15g rozpuszczonego oleju kokosowego/smalcu/masła
  • ok 30g oleju/smalcu do smażenia 
Wszystko razem mieszamy. Powinna powstać płynna, lejąca się masa. Wylewamy po 4 łyżki na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadzamy na cieniutki naleśnik. Smażymy na delikatny, jasny kolor z obu stron. Zaledwie kilkanaście sekund na stronę. Jeśli masa za mocno gęstnieje podczas serii smażenia to rozcieńczamy mlekiem/wodą/śmietanką. Najprościej wodą, bo makroskładniki pozostaną te same.

Przepis na farsz: 
  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 200g różyczek brokuła/kalafiora
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g smalcu
  • 1 jajo
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, zioła, chili
Na smalcu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone na małą kostkę różyczki brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać szklankę wody i podsmażyć, aż brokuł zmięknnie al dente (około 10min). Dodać mięso i podsmażyć razem jeszcze 10 min. Przyprawić. Zdjąć z gazu i wbić jajo. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do naleśników, a następnie zwinąć w rulony lub inne dowolne kształty.

Dodatkowo:
  • 100g sera żółtego do posypania
  • 10 g smalcu do wysmarowania blaszki
Następnie wysmarować blaszkę do pieczenia odrobiną smalcu. Ułożyć naleśniki i wysypać na wierzch ser. 
Piec około 20 min w 180 stopniach.
 Podawać na gorąco lub zimno :)
Makro (1 naleśnik z farszem i serem): około 376 kcal
B: 25,7
T: 29,1
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Czy łupiny (łuski) babki jajowatej to to samo co łupiny (łuski) babki płesznik? Czy jedne można ewentualnie zastąpić drugimi (czy jak w przepisie są łuski babki jajowatej to mają być jajowatej? Czy można ewentualnie całe nasiona zmielić i zastąpić łuski jak nie posiadam łusek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to są dwie różne roślinki. Proponuję zerknąć na przepis "krokiety dla adaptujących" i zrobić naleśniki na czystych jajach :) Ewentualnie zmielić ten płesznik na drobny mak i też powinno wyjść, ponieważ to nie jest wypiek, który musi rosnąć :)

      Usuń
  2. Co robic, jesli babka za bardzo scina mase jajeczna jeszcze przed smazeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozcieńczyć. Wodą, śmietanką, mlekiem :) Ona mocno chłonie płyny, ale dzięki niej omlet nie ma struktury omletu, a naleśnika, więc warto się pomęczyć.Może się zdarzyć, że podczas smażenia znów będzie chłonąć to rozcieńczamy znów. Mi się udało bez, ale nie zawsze się uda.

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print