wtorek, 16 stycznia 2018

Naleśniki zapiekane z serem

Chrupiące i z serem. Czy mogą być na świecie lepsze naleśniki? 💙 Przepis na naleśniki pochodzi z postu na krokiety tutaj [klik]. Zerknijcie, bo również są pyszne!

Przepis na 7 sztuk naleśników:
  • 6 jaj
  • 15 g łusek babki jajowatej (można pominąć i usmażyć delikatne naleśniki a'la omlety)
  • 15g rozpuszczonego oleju kokosowego/smalcu/masła
  • ok 30g oleju/smalcu do smażenia 
Wszystko razem mieszamy. Powinna powstać płynna, lejąca się masa. Wylewamy po 4 łyżki na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadzamy na cieniutki naleśnik. Smażymy na delikatny, jasny kolor z obu stron. Zaledwie kilkanaście sekund na stronę. Jeśli masa za mocno gęstnieje podczas serii smażenia to rozcieńczamy mlekiem/wodą/śmietanką. Najprościej wodą, bo makroskładniki pozostaną te same.

Przepis na farsz: 
  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 200g różyczek brokuła/kalafiora
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g smalcu
  • 1 jajo
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, zioła, chili
Na smalcu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone na małą kostkę różyczki brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać szklankę wody i podsmażyć, aż brokuł zmięknnie al dente (około 10min). Dodać mięso i podsmażyć razem jeszcze 10 min. Przyprawić. Zdjąć z gazu i wbić jajo. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do naleśników, a następnie zwinąć w rulony lub inne dowolne kształty.

Dodatkowo:
  • 100g sera żółtego do posypania
  • 10 g smalcu do wysmarowania blaszki
Następnie wysmarować blaszkę do pieczenia odrobiną smalcu. Ułożyć naleśniki i wysypać na wierzch ser. 
Piec około 20 min w 180 stopniach.
 Podawać na gorąco lub zimno :)
Makro (1 naleśnik z farszem i serem): około 376 kcal
B: 25,7
T: 29,1
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Czy łupiny (łuski) babki jajowatej to to samo co łupiny (łuski) babki płesznik? Czy jedne można ewentualnie zastąpić drugimi (czy jak w przepisie są łuski babki jajowatej to mają być jajowatej? Czy można ewentualnie całe nasiona zmielić i zastąpić łuski jak nie posiadam łusek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to są dwie różne roślinki. Proponuję zerknąć na przepis "krokiety dla adaptujących" i zrobić naleśniki na czystych jajach :) Ewentualnie zmielić ten płesznik na drobny mak i też powinno wyjść, ponieważ to nie jest wypiek, który musi rosnąć :)

      Usuń
  2. Co robic, jesli babka za bardzo scina mase jajeczna jeszcze przed smazeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozcieńczyć. Wodą, śmietanką, mlekiem :) Ona mocno chłonie płyny, ale dzięki niej omlet nie ma struktury omletu, a naleśnika, więc warto się pomęczyć.Może się zdarzyć, że podczas smażenia znów będzie chłonąć to rozcieńczamy znów. Mi się udało bez, ale nie zawsze się uda.

      Usuń

Print