Polecany post

Zielone placuszki Shreka

Naleśniki zapiekane z serem

Chrupiące i z serem. Czy mogą być na świecie lepsze naleśniki? 💙 Przepis na naleśniki pochodzi z postu na krokiety tutaj [klik]. Zerknijcie, bo również są pyszne!

Przepis na 7 sztuk naleśników:
  • 6 jaj
  • 15 g łusek babki jajowatej (można pominąć i usmażyć delikatne naleśniki a'la omlety)
  • 15g rozpuszczonego oleju kokosowego/smalcu/masła
  • ok 30g oleju/smalcu do smażenia 
Wszystko razem mieszamy. Powinna powstać płynna, lejąca się masa. Wylewamy po 4 łyżki na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadzamy na cieniutki naleśnik. Smażymy na delikatny, jasny kolor z obu stron. Zaledwie kilkanaście sekund na stronę. Jeśli masa za mocno gęstnieje podczas serii smażenia to rozcieńczamy mlekiem/wodą/śmietanką. Najprościej wodą, bo makroskładniki pozostaną te same.

Przepis na farsz: 
  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 200g różyczek brokuła/kalafiora
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g smalcu
  • 1 jajo
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, zioła, chili
Na smalcu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone na małą kostkę różyczki brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać szklankę wody i podsmażyć, aż brokuł zmięknnie al dente (około 10min). Dodać mięso i podsmażyć razem jeszcze 10 min. Przyprawić. Zdjąć z gazu i wbić jajo. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do naleśników, a następnie zwinąć w rulony lub inne dowolne kształty.

Dodatkowo:
  • 100g sera żółtego do posypania
  • 10 g smalcu do wysmarowania blaszki
Następnie wysmarować blaszkę do pieczenia odrobiną smalcu. Ułożyć naleśniki i wysypać na wierzch ser. 
Piec około 20 min w 180 stopniach.
 Podawać na gorąco lub zimno :)
Makro (1 naleśnik z farszem i serem): około 376 kcal
B: 25,7
T: 29,1
W: 2,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Czy łupiny (łuski) babki jajowatej to to samo co łupiny (łuski) babki płesznik? Czy jedne można ewentualnie zastąpić drugimi (czy jak w przepisie są łuski babki jajowatej to mają być jajowatej? Czy można ewentualnie całe nasiona zmielić i zastąpić łuski jak nie posiadam łusek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to są dwie różne roślinki. Proponuję zerknąć na przepis "krokiety dla adaptujących" i zrobić naleśniki na czystych jajach :) Ewentualnie zmielić ten płesznik na drobny mak i też powinno wyjść, ponieważ to nie jest wypiek, który musi rosnąć :)

      Usuń
  2. Co robic, jesli babka za bardzo scina mase jajeczna jeszcze przed smazeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozcieńczyć. Wodą, śmietanką, mlekiem :) Ona mocno chłonie płyny, ale dzięki niej omlet nie ma struktury omletu, a naleśnika, więc warto się pomęczyć.Może się zdarzyć, że podczas smażenia znów będzie chłonąć to rozcieńczamy znów. Mi się udało bez, ale nie zawsze się uda.

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko